Posion kunta hel­pot­taa ase­ma­kaa­va-alueen ra­ken­ta­mis­ta, kun­nan­joh­ta­ja näyttää mallia os­ta­mal­la tontin – "Tällä het­kel­lä kat­se­lem­me ta­lo­ku­via"

Mainos: Tilaa tästä jat­ku­van ti­laa­jan etuna ys­tä­väl­le Koil­lis­sa­no­mat Digi alle puoleen hin­taan: 3 kk 14,90 €. Saat lahjan myös it­sel­le­si!

"Se on ri­kol­lis­ta, vaan ei niistä kukaan tunnu vas­taa­van" –  Koil­lis­sa­no­mien entinen pää­toi­mit­ta­ja huo­lis­saan va­le­me­diois­ta

Koillissanomien entinen päätoimittaja Pentti Kurunmäki piipahti toimituksessa heinäkuussa. Tänään olevia syntymäpäiviään hän viettää perhepiirissä.
Koillissanomien entinen päätoimittaja Pentti Kurunmäki piipahti toimituksessa heinäkuussa. Tänään olevia syntymäpäiviään hän viettää perhepiirissä.
Kuva: vappu jaakkola

Historia, järjestö- ja kotiseututyö, urheilu ja perinnerakentaminen. Nämä asiat ovat Koillissanomien entisen päätoimittajan Pentti Kurunmäen sydäntä lähinnä.

– En ole sillä lailla kokenut olevani eläkeläinen, kun kalenteri on täynnä koko ajan, Vihdissä asuva, välillä Kuusamossa vieraileva Kurunmäki nauraa.

Eniten Kurunmäen aika menee historioiden parissa. Hän on kirjoittanut muun muassa Vihdin Rotary-klubin, Vihdin reserviläis- sekä sotainvalidijärjestöjen, paikallislehtien päätoimittajayhdistyksen sekä Nummelan killan historiaa. Hän on kirjoittanut kaksikin KEV:n historiaa.

Lisäksi Kurunmäki on toiminut kotiseutuliiton valtuustossa, Vihti-seuran hallituksessa ja kirkkovaltuustossa.

Hän on mukana Rotary-klubissa, reserviupseerikerhossa ja perustajajäsenenä Armas J. Pulla -seuran hallituksessa. Järjestötoiminnan lisäksi Kurunmäki sanoo olevansa kohtalaisessa määrin myös paikallispoliitikassa mukana, ”pesunkestävänä keskustalaisena”.

Kuusamossa hän toimi muun muassa matkailulautakunnan puheenjohtajana, ja KEV:n urheiluseuran hallituksessa.

– Sitä on hulluus huipussaan, aktiivinen eläkeläinen nauraa.

Entinen lehtimies on yhä myös vastaavana toimittajana kotiseutulehti Pertun Postissa Vihdissä.

Kurunmäellä on mediasta valtavasti kokemusta. Koillissanomien päätoimittajana hän oli -76-85, ja vuodesta -86 lähtien paikallislehtien liiton toimitusjohtajana ja Paikallislehdistö-lehden päätoimittajana, ja vuodesta -93 johtajana Sanomalehtien liitossa.

Hänellä on paljon sanottavaa median murroksesta.

– Tiedonvälityskanavia on valtavasti, vanhat mediat ovat saaneet rinnalleen digitalisaation tuomat kanavat, jotka ovat suuria kaupankäynnin välineitä. Mediakilpailu on kasvanut. Tästä on tullut suuri haaste painetulle sanalle, Kurunmäki pohtii.

– Mutta paikallislehtien vahvuus on se, jos ne ovat oikeasti paikallisia. Paikallislehtien lukija voi vaikuttaa sisältöön ja keskustelu on avointa.

Kokenut mediaosaaja on huolissaan valemedioiden kasvusta.

– Sehän on rikollista toimintaa, mutta ei niistä kukaan tunnu vastaavan. Median selkein tehtävä on tiedottaminen ja luotettavan tiedon jakaminen sekä vuorovaikutus. Vain keskustelun varassa voi kehittyä. Puhutaan luottomediasta, toimittajan roolia ei mikään korvaa, Kurunmäki toteaa.

Hänen mielestään tärkeintä toimittajan tekemässä työssä on vastuullisuus ja tietojen luotettavuus.

– Vaikka lehdissä on päätoimittaja, jokainen toimittaja vastaa tekstistään ja tiedon oikeellisuudesta tulee pitää kiinni. Kantaa saa ottaa, mutta lehti vastaa lukijoilleen sisällöstä.

Oman paikallislehtemme toimituksessa entinen päätoimittaja piipahtaa aina silloin tällöin, kun on Kuusamossa vierailulla tyttärensä luona.

– Kolmesti vuodessa täällä tulee vähintään käytyä, yksi kerta Nordic Cupin aikaan. Silloin, kun meillä oli 32 vuotta mökki täällä, Kuusamossa vietettiin kaikki vapaa-aika, Kurunmäki kertoo.

Kurunmäki on perinnerakentamisen puolustaja. Kuusamon tontilleen Kurunmäki siirsi Kitkantien varrestakin purkutuomion saaneen vanhan rakennuksen.

– Hullaannuttiin ja isoilla talkoilla siirrettiin. Tontilla oli sitten yhteensä seitsemän eri rakennusta: useita niittylatoja siirrettiin eri puolilta Kuusamoa. Se kuvastaa sitä, että tämmöistä vanhaa arvostan. Vanhat rakennukset on kiinnostaneet niin paljon, että vapaa-ajallakin olen niitä siirrellyt, Kurunmäki nauraa.

Vuonna -94 hän osti vaimonsa kanssa Vihdistä 1908 valmistuneen entisen asemapäällikön talon. Talo on puujugendia ja ensimmäisen luokan suojelukohde. Kurunmäki on remontoinut taloa museoviraston ohjauksessa.

– Siinä sitä työtä riittää.

Lehtimäeltä kotoisin olevan Kurunmäen mielestä eteläpohjalaisuudessa ja kuusamolaisuudessa on paljon yhteistä.

– Itsellisyys, vahva itsetunto, ellen sanoisi ylpeys. Kyllä minä tunnistan näitä piirteitä itsestäni ja kuusamolaisistakin. Kuusamon ja Vihdin välillä taas yhteneväisyyksiä on lähinnä luonnossa: hieno luonto, paljon järviä, korkeuseroja ja viljavia maita.

Kuusamossa 10 vuotta asuneena ja 32 vuotta vapaa-ajanpaikkaan matkustelleena Kurunmäki puhuu Kuusamosta lämmöllä.

– Ne olivat sellaisia vilkkaita toiminnan vuosia. Paikkakunta tuli tutuksi, ja paljon hyviä ystäviä sai. Luontonsa, ihmisten ja elämänlaadun vuoksi Kuusamo oli hyvin tärkeä vaihe meidän elämässä ja uralla. Kyllä Kuusamo on jättänyt semmoisen pysyvän jäljen.

”Kyllä Kuusamo on jättänyt semmoisen pysyvän jäljen.