Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Seppo Er­vas­tin lu­ki­ja­kir­je: Kun­nal­lis­po­li­tii­kan kie­mu­roi­ta  – ny­ky­ke­pu har­joit­taa ”ha­joi­ta ja hal­lit­se -po­li­tiik­kaa”

Heti kuntavaalien jälkeen lähtevät liikkeelle paikkaneuvottelut. Ennen vanhaan, hyvään Kekkosen ja Breznevin, aikaan, jolloin Kuusamon Keskusta oli suuri ja mahtava, se kutsui meidät pikkuryhmät ison pöydän ympärille ja ilmoitti kategorisesti, mitä paikkoja se otti ja sanoi armollisesti, että loput saatte pitää. Sitten tuli se armoton maalta muuttoaalto, joka kuihdutti SKDL:n lähes olemattomiin, mutta rokotti myös keskustaa. Suurin ja kaunein menetti ehdottoman enemmistönsä, ja siitä seurasi, että keskustan oli muutettava neuvottelutaktiikkaansa. Se otti armollisesti ”kainaloiseksi kanakseen” jonkun meistä pienryhmistä, siis vasemmiston, demarit tai meidät pahat oikeistoporvarit. Kun ensin kuvaan tulivat lisäksi ensiksi SPP ja sitten PS, niin he yleensä eivät kelvanneet Kepun apupuolueeksi. Välit tuppasivat olemaan sinne päin turhan poleemiset.

Kokoomuksen neuvottelut alkoivat yleensä ensin Keskustan kanssa, kuunneltiin, mitä he armossaan olivat antamassa. Jos se ei meitä tyydyttänyt, otimme yhteyttä vasemmistoon. Sitä mukaa, kun kokoomus voimistui, sen oli vaikea päästä keskustan armoihin, sillä sille olisi pitänyt antaa liian paljon näkyviä paikkoja. Pienemmän puolueen avulla sai saman ehdottoman enemmistön, eikä sille tarvinnut niin paljon antaa. Sama sääntö pätee edelleen. Keskusta otti apupuolueekseen vasemmistoliiton ja jätti mm. vaalien voittajat, kokoomuksen ja perussuomalaiset kylmästi rannalle. Tämä on sitä nykykepun ”hajoita ja hallitse politiikkaa”. Vaalien tuloksesta viis, kunhan vain me säilymme vallan kahvassa. Niinpä esimerkiksi valtuuston, hallituksen ja merkittävien lautakuntien puheenjohtajuudet menevät vanhaan tuttuun tapaan Kepulle. Tämäkin voi olla vaikuttamassa äänestysaktiivisuuteen. Äänestipä ketä äänesti, niin Kepu kekkuloi aina.