Kolumni

Seppo Salmisen kolumni: "Olisin kuitenkin halukas maksamaan osan kunnallisveroistani Kuusamoonkin, mutta sekin on sanottu mahdottomaksi" - Miksi kaksoiskuntalaisuus ei onnistu vieläkään?

-
Kuva: Mikko halvari

Kuusamo on yksi niistä kunnista, joista löytyy satoja, aikaisemmin sanottiin mökkejä, nykyisin loma-asuntoja, joiden varustus vastaa täysin nykyaikaisen asunnon varustusta. Ja moni haluaisi asustaa niissä vaikka ympäri vuoden.

Asuahan niissä tietysti voi vaikka kuinka paljon vuodesta, mutta vakituisiksi osoitteeksi niitä ei hyväksytä. Eli ihan rauhassa voi asua, mutta vakituinen osoite pitää olla jossain paikassa, joka hyväksytään vakituiseksi osoitteeksi.

Kuusamossa tällainen omituisuus on johtanut siihen, että kaupungin alueella olevissa loma-asunnoissa asuu väkeä, joka kuitenkin – usein jopa vastentahtoiseksi – joutuu maksamaan kunnallisveronsa jonnekin muualle.

Syyksi on ilmoitettu, että jos loma-asunto hyväksytään vakituiseksi osoitteeksi, se johtaa kaupungin puolelta muun muassa siihen, että jos osoitteessa asuu kouluikäisiä, kaupungin on hoidettava koululaiskuljetukset.

Moni, joka haluaisi muuttaa Kuusamoon vakituisen osoitteensa törmää tähän lakipykälään. Eikä riitä, että lupaisi itse hoitaa teiden auraukset, jätekuljetukset ja lapsetkin – jos heitä on – omin toimin kouluun.

Yhdeksi perusteluksi on sanottu, että muutenhan se menettelisi, mutta entä jos joku toinen ostaakin asunnon ja alkaa vaatimaan, että hänen lapsilleen pitää järjestää koulukuljetukset.

Ongelma ei koske pelkästään Kuusamoa, monilla muilla kunnilla on sama ongelma.

Onko täysin ylivoimaista hoitaa ongelma niin, että tonttiin voisi liittää rasitteena velvoitteen hoitaa omatoimisesti tietyt tehtävät. Silloin rasite koskisi myös niitä, jotka joskus ostaisivat tontin ja loma-asunnon.

Ei pitäisi olla montaa riviä kauppakirjaan, mutta tuntuu olevan täysin ylivoimaista hoitaa ongelmaa, joka Kuusamossakin estää monen maksukykyisen ja kaupungin verotuloja merkittävästikin lisäävien muuttoa vakituisiksi asukkaiksi sinne, missä moni haluaa asua vakituisen asukkaan statuksella – vaikka osan vuodesta viettäisikin jossain muualla.

Omalla kohdallani ongelmaa ei ole, koska Kuusamonkin osoitteeni olisi mahdollista muuttaa vakituiseksi osoitteeksi. Olisin kuitenkin halukas maksamaan osan kunnallisveroistani Kuusamoonkin, mutta sekin on sanottu mahdottomaksi.

Nykyisillä järjestelmillä ei pitäisi kuitenkaan olla täysin ylivoimaista, että voisin merkitä veroilmoitukseeni, että verot jaettaisiin vaikka fifty-fifty molempien asuinpaikkojeni mukaan. Ei vain onnistu, näin on kerrottu kun olen joskus aiheesta kysellyt asiantuntijoilta. Miksi, ihmettelen.

Tiedän, että näissä pohdiskeluissa en ole ainoa. Ja tiedän tapauksia, että tällaisten pulmien vuoksi Kuusamosta on lähtenyt veronmaksajiksi muihin kuntiin väkeä, jotka kuitenkin viettävät täällä siitä huolimatta ainakin osan vuodesta. Byrokraattisen jäykkyyden vuoksi maksavat kuitenkin veronsa jonnekin muualle, vaikka olisivat halukkaita ne maksamaan tännekin.

Kun Kuusamo ei lisäksi ole ainoa kunta, jossa tästä ongelmasta on puhuttu jo pitkään, ihmetellä pitää, miksi asian korjaamiseksi ei näytä tapahtuvan mitään.