Kolumni

Seppo salmisen kolumni: Puola oudoilla teillä

-
Kuva: Mikko halvari

Puola on aina ollut mielenkiintoinen maa. Sijaintinsa vuoksi se on joutunut monenlaisten ylikulkujen kohteeksi. On tultu idästä tai lännestä, aina on Puola kärsinyt.

Olin Varsovassa muutama viikko sitten muutaman työntäyteisen päivän. Eli kuuntelin viisaiden puheita. Yksi oli puolueettoman ja nykyhallitukseen kriittisesti suhtautuvan Gazeta Wyborcza-lehden päätoimittaja Piotr Stasinski.

Laki ja oikeus-puolue, oikeistopopulistinen nykyhallitusta johtaja puolue suhtautuu avoimen vihamielisesti itsenäisen lehden toimintaan ja pyrkii kaikin tavoin vaikeuttamaan sen toimintaa,. Tarinat eivät mahdu tähän tilaan, mutta hyvin kuvaava oli päätoimittajan kommentti kun kysyimme, onko teitä uhattu jo aseilla kuten Venäjällä on tapahtunut.

-Ei, tämä ei ole Venäjä, sanoi Stasinski, piti tauon ja jatkoi: -ei vielä.

Suomen suurlähetystössä selvisi, mihin oikeistopopulismi on johtanut ja mitä on tulossa. Laki ja oikeus-puolueen yksi tavoite on lisätä väestöä. Se on johtanut siihen, että lapsilisät on nostettu ruhtinaallisiksi ja karsittu koulutuksesta ja terveydenhoidosta.

Nationalismin vahvistamisessa apuna on katolinen kirkko, jolla on hyvin vahva asema erityisesti maaseudulla. Hallituksen yksi iskulause on: Jos et ole katolinen, et ole kunnon puolalainen. Jopa Vatikaani on liian liberaali.

Kuten jokainen populistipuolue on kautta historian tehnyt, jostain on haettava ”vihollinen”. Eikä yllätys ole, että Laki ja oikeus-puolueelle vihollisia ovat homot ja kommunistit. Eikä yllätä sekään, että seksuaalikasvatus on joutunut karsintalistalle kouluissa, hallitus on rinnastanut sen pedofiliaan.

Mielenkiintoisen kuvan tuottaa se, että Puolan 38 miljoonasta reilusti yli 20 miljoonaa asuu maaseudulla. Laki ja oikeus-puolueen innokkain kannatus tulee maaseudulta, erityisesti erittäin vanhoillisesta ja katolisesta idästä, joka on jäänyt kehityksen kelkasta selvästi enemmän kuin jo teollistumisen alkuun päässyt länsi-Puola.

Puolassa isoja kaupunkeja on vain muutama ja niissä Laki ja oikeus-puolueen kannatus on selvästi heikompaa kuin maaseudulla. Mm. Gdanskin kaupungissa vallassa on vapaamielisemmät. Heitä edustava pormestari joutuikin maksamaan puheistaan kalliin hinnan, hänet ammuttiin syksyllä.

Puola on Euroopan unionin maista eniten tukia saava maa. EU tukee pääosin maan maataloutta 83 miljardilla eurolla. Nämä tukivirrat on tehokkaasti käytetty hyväksi luomassa mielikuvaa, että nykyhallitus on näiden tukien jatkumisen paras turva.

Kun EU on patistellut Puolaa palaamaan oikeusvaltioperiaatteiden taakse ja uhannut tukimiljardien karsinnalla, hallitus voi käyttää sitä asenaan luomalla mielikuvan, että jos ongelmia tulee, se johtuu vain Unionista.

Myös hallituksen lupaukset ovat hurjia. Keskipalkka Puolassa on noin 1.200 euroa, minimipalkka 520 euroa. Hallitus on luvannut tuplata minimipalkan. Eläkeläiset saavat jo nyt eläkkeen kolmeltatoista kuukaudelta, heille on luvattu lisää vielä yhden kuukauden eläke.

Kun talouskasvu on jo muutenkin hiipumassa, tapaamamme ekonomistit pyörittelivät kauhuissaan päätään näille lupauksille.

Kun tähän kaikkeen lisätään tuomareiden vaihtamiset vapaamielisistä taattuihin katolisiin vanhoillisiin ja valikokunta, joka voi ottaa minkä tahansa valtion päätöksen uudelleen käsittelyyn vuodesta 1997 lähtien ja vaikka se, että paikallisessa eduskunnassa puhe saa kestää enintään 30 sekuntia, toivon hartaasti, että Puolan tie ei olisi Suomen tie.