Lukijalta

Soitot: Mus­ta­ras­tas ja peippo nähty Les­ke­läs­sä

Meille soitettiin

OSALLISTU NETIN KAUTTA lukijat.koillissanomat.fi/laheta

SÄHKÖPOSTILLA toimitus@koillissanomat.fi

TEKSTAA 0400 286 638 SOITA 08 8600 620

Joo, kyllä poro voi kuuluakin eteläiselle poronhoitoalueelle, mutta ei toisten kustannuksella. Voitaisiin seurata vaikka vuosi kaksi, että kuinka se poro selviää läpi vuoden luonnossa niinkuin sen kuuluisikin. Todetaan sitten poron kuuluminen tänne vai minne. Niinhän muutkin eläimet selviää, toki ne eivät olekaan tuotantoeläimiä.

Vai ei ole vihreät saaneet tarpeeksi ilmaista tilaa Koillissanomista. kyllästymiseen asti niitä uraanitarinoita saatiin kuulla. Toki yksi perussuomalainen pääsi nokittamaan.

Mahtaa olla hiilijalanjälki melekonen yhelle saunomiselle kun Japanista asti tullaan.

Hyödymme vain tuulipuistoista, tulee tietä lisää joita käytämme ilmaiseksi ja poroille mahtavat makuupaikat myllyjen alle, ei ole hyönteisiä, vasat kasvaa entistä suuremmiksi, tuulivoimayhtiö vois laskuttaa meitä.

Mustarastas ja peippoja nähty keskiviikkoaamuna Leskelässä.

Aikoinaan Rukalla rakensivat televisiomaston. Moni varmasti muistaa punavalkean tornin rakennelman ja Koillismaalla talojen katoilla olleet tv-antennit käännettiin kohti ”pyhintä ” eli Rukatunturia. Marssikompassit kourassa pyhäaamuin isännät maitovellin ja käristysmuikut syötyään sihtasivat onko suunta oikea ja emännät taivastelivat ”haravan”laittoa ja pitivät synninpesänä sellaisia taloja. Televisiomasto oli tosi suosittu kuvauskohde, mahtoi aikoinaan olla paikallisen kuvaamon yksi suosituimista seinäjulisteista maaruska, poro ja tämä masto. Veikkaanpa että tuulipuistojen valmistuttua sama ylistyslaulu ja ihailu jatkuu. Se kertoo kehityksestä ja maailmankulusta jota me ihmiset tarvitsemme. Aika puulusikoiden ja hevoskärryjen ei palaa.

Harmi, että Taivalkoskella lopetettiin latujen kunnossapito pitkien latujen (15 ja 25km) osalta turhan aikaisin. Hiihtokansaa oli liikkeellä FIS-kisojen aikana ja moni ulkopaikkakuntalainen ihasteli lumen määrää ja samalla moitti latujen kuntoa.

Kittilän kaivos ei ole sopiva vertailukohde eikä peruste Juomasuon kaivokselle.Matkaa Leville kymmeniä kilometrejä.Juomasuon kaivosalue muutaman kilometrin päässä Rukasta,Oulangan kansallispuistosta,Kitkajoesta,-järvestä,asutuista kylistä ja loma-asutusalueista.Juomasuon uraanipitoisuus 25 kertainen ja Sivakkaharjun 50 kertainen Talvivaaraan verrattuna.Kittilässä ei mainintaa uraanista. Kittilän kaivosaltaissakin ollut vuotoja ja jouduttu ylimääräisiin veden juoksutuksiin 2015. Todennäköisesti sama tapahtuisi Juomasuollakin,ehkä hallitsemattomasti.Kaivosyhtiön info poikkeaa tutkimus ja kokemustiedoista.Netissä on paljon todellista tietoa, kannattaa tutustua.Kuusamoa ja sen tulevaisuutta ei kannata uhrata lyhytaikaisten työpaikkojen vuoksi.Nyt on tehtävä työtä Kuusamon pelastamiseksi kaivosyhtiön suunnittelemalta tuholta. Myöhäistä on sitten rypistellä kun P...a on jo housussa.