Tilaajille

Suo­ma­lai­nen syö lähes sata kar­ja­lan­pii­rak­kaa vuo­sit­tain - näin teet her­kul­li­set pii­ra­kat kotona

Karjalanpiirakat onnistuvat myös kotikeittiössä.

Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. APT-suojauksen saanutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
Karjalanpiirakka on saanut EU:n Aito perinteinen tuote (APT) -suojauksen vuonna 2003. APT-suojauksen saanutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.
Kuva: Jussi Leinonen

Suomalaisten ateriakulttuuri on muuttunut yhä välipalapainotteisemmaksi. Vaikka välipalamarkkinoille on tullut paljon uusia tuotteita, ovat karjalanpiirakka ja riisipiirakka säilyttäneet hyvin asemansa ja määrällisesti niiden menekki pysynyt vakaana. Leipätiedotus ry:n mukaan suomalainen syö lähes 100 leipomoissa leivottua piirakkaa. Tämä tarkoittaa noin 500 miljoonaa piirakkaa vuodessa. Laskelmissa ei ole mukana valmisruokahyllyn einespiirakat.

Viime vuosina piirakoiden tuotannon kasvu on leipomoiden mukaan ollut maltillista, ja paistopisteiden ja esipaistettujen kotipaistotuotteiden myötä riisipiirakoiden kulutuksen kasvu ollut hienoista. Tuoteryhmään ovat vuosien varrella tulleet takaisin myös perinteiset peruna- ja porkkanapiirakat.