ANSIOMERKIT: Katso ketkä Kainuun rajalta saivat an­sio­mer­kin vuo­si­päi­vä­nä

Eduskuntavaalit: Koil­lis­sa­no­mien vaa­li­ko­ne avautui – löydä sinulle sopivin ehdokas

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Koillissanomat 2 kk 39,90 euroa

Suo­ma­lais­ten kun­ta­vaa­li­tee­mat: Van­hus­ten­huol­to, ter­veys­pal­ve­lut ja työl­li­syys – kun­ta­lii­tok­set eivät kiin­nos­ta

Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus.
Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus.
Kuva: Erkki Ahola

Suomalaisten tärkeimmät kuntavaaliteemat ovat terveyspalvelut, vanhustenhuolto, työllisyys, kotikunnan talous ja lähiympäristön turvallisuus, käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön kansalaiskyselystä. Kuntaliitokset ovat vähiten tärkein. Vain reilu kaksi viidestä (44 %) piti niitä tärkeänä. Muut häntäpään teemat ovat maahanmuutto, kulttuuripalvelut sekä kunnallisten palveluiden kilpailuttaminen ja ulkoistaminen.

Terveyspalvelut, vanhusten huolto, peruskoulut ja kotikunnan talous sijoittuvat kymmenen kärkeen riippumatta puoluetaustasta. Yhteisiä huolenaiheita, joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta, ovat työllisyys, lähiympäristön turvallisuus ja koronaepidemian torjunta. Ajankohtainen sote-uusitus on kolmen puolueen kannattajien (SDP, vihreät ja vasemmistoliitto) listalla kymmenen tärkeimmän teeman joukossa.

SDP:n kannattajat kokevat keskimääräistä kansalaiskantaa tärkeämmiksi joukkoliikenteen, terveys-, kirjasto- ja kulttuuripalvelut sekä koronaepidemian torjumisen. Vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat painottavat myös joukkoliikennettä sekä kirjasto- ja kulttuuripalveluita. Lisäksi heillä nousee yhteisenä ympäristön- ja luonnonsuojelu.

Keskustan kannattajat noteeraavat keskimäärää tärkeämmiksi asioiksi lasten päivähoidon, elinkeinojen kehittämisen, verotuksen, peruskoulun ja vanhusten huollon.

Kokoomuksen kannattajille muita suurempi paino on elinkeinojen kehittämisellä, kotikunnan taloudella, kuntaliitoksilla, kunnallisten palveluiden ulkoistamisella sekä verotuksella. Perussuomalaisille tärkeitä ovat etenkin maahanmuutto, valtion velkaantuminen ja asuinympäristön turvallisuus.

Aiempaa tärkeämmiksi asioiksi kuntavaaleissa koetaan alkoholi ja huumeet asuinympäristössä, lähiympäristön turvallisuus, elinkeinojen kehittäminen, kulttuuripalvelut, lasten päivähoito sekä koulut (lukiot, ammatilliset oppilaitokset, peruskoulut). Aiempaa vähemmän halutaan huomiota kiinnittää joukkoliikenteeseen, kuntapalveluiden ulkoistamiseen, maahanmuuttoon ja sote-uudistukseen.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 28.11–3.12 2020. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 049. Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on koko aineiston tasolla suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.