”Susta ei kyllä ikinä tule pitkän matkan hiih­tä­jää” – Heli Heis­ka­nen on näyt­tä­nyt, että pärjää kyllä pi­tem­mil­lä­kin hiih­to­mat­koil­la, po­sio­lai­sen seu­ra­ku­viot ovat menossa uusiksi

Heli Heiskanen viihtyy pitkillä matkoilla. Uusi kisakausi käynnistyy Italian Livignosta marras-joulukuun vaihteessa.
Heli Heiskanen viihtyy pitkillä matkoilla. Uusi kisakausi käynnistyy Italian Livignosta marras-joulukuun vaihteessa.
Kuva: JANNE KAIKKONEN

Heli Heiskanen on viimeiset kaksi kautta kiertänyt Eurooppaa Visma Ski Classics- sarjan kisoissa. Posiolaisen hiihtäjän tie pitkän matkan perinteisen kisoja kiertäväksi sivakoijaksi on varsin mielenkiintoinen. Kuusamossa kasvaneen hiihtäjän mahdollisuuksiin pitkillä matkoilla ei aikoinaan uskottu.

– En muista, kuka sen sanoi. Mutta joku sanoi aikanaan, että susta ei kyllä koskaan tule pitkän matkan hiihtäjää. Kun ruumiinrakenteeni on tällainen mikä on, niin ajateltiin, etten saa kerättyä energiaa tarpeeksi.

Pitkille matkoille Heiskanen suuntasi alunperin puolisonsa Esa Mursun innoittamana.

– Esa houkutteli Finlandiaan ja huomasin, että olenkin aika hyvä tässä.

Tie Visma Ski Classics -sarjan kisoja kiertäväksi hiihtäjäksi ei ole kulkenut käden käänteessä. Heiskanen sanoo, että ennen kuin asia tuli mahdolliseksi piti 90 kilometrin mittainen Vasaloppetkin lykkiä useampaan kertaan ja myös menestyä siellä.

– Ei noihin tiimeihin ihan noin vain pääse. Jokaisen Vasaloppettin kohdalla ajattelin, että tämä on vähän niin kuin työhaastattelu.

Heiskanen on hiihtänyt viimeiset kaksi talvea Ski Classics -kisoja italialaisen Robinson Ski Teamin riveissä. Paikka ammattilaistalliin avautui, kun palikat loksahtivat kohdalleen.

– Italialainen Silvano Barco työskenteli Peltonen Rexillä ja hän oli sitten minua suositellut.

Kun paikka pitkiä matkoja kiertävänä hiihtäjänä varmistui, mullistui Heiskasen elämä aika lailla. Opettajana työskennelleen Heiskasen arkeen ei enää mahdu juuri päiviä kouluympäristössä.

– Ensin oli kyllä pieni identiteettikriisi, kun jäin opettajan hommista pois. Nyt ehdin toukokuun tehdä opettajan töitä, matemaattisia aineita posiolaiskoululaisille opettava Heiskanen kertoo.

Heiskasen kiertäessä kisoja maailmalla, on hän osa isompaa hiihtotiimiä. Yhteen hiihtotiimiin kuuluu Heiskasen mukaan kymmenkunta hiihtäjää, joista vähintään yksi on nainen – naiset kun ovat hyviä tuomaan pisteitä tiimille.

– Lisäksi on voiteluporukkaa, testiryhmää ja huoltajia. Pelkästään juoksevat kulut – lähinnä matkat ja majoitukset – yhden hiihtäjän kohdalla kautta kohden ovat tiimille suunnilleen 15 000 euron luokkaa, Heiskanen arvioi.

Kun kisat ovat pääasiassa ympäri Keski-Eurooppaa, merkitsee se luonnollisesti sitä, ettei Heiskanen ehdi talvisaikaan juurikaan ihailla Kirintövaaran maisemia.

– Viime talvena pisin reissu yhteen putkeen oli kuusi viikkoa.

Myös itsekin hiihtoladuilla viihtyvä Esa Mursu on ollut muutamilla kisareissuilla Heiskasen matkassa.

– Vasaloppettiinhan nyt on aina päästävä. Minun kannaltahan tämä kiertue tuli pikkaisen liian myöhään. Tällainen olisi pitänyt olla jo 20 vuotta sitten silloin, kun olin parhaimmillani, Mursu kommentoi.

"Jokaisen Vasaloppettin kohdalla ajattelin, että tämä on vähän niin kuin työhaastattelu.

Mursu on ollut Heiskasen kisareissuilla myös huoltajan roolissa. Esimerkiksi viime keväänä Mursu tuli Taivalkoskelle SM-viisikymppiselle suoraan Norjasta oltuaan edellisenä päivänä huoltotehtävissä Reistadløpetissä. Kevään viimeisissä kisoissa Heiskasen taustalla ei enää ollut italialainen hiihtotiimi.

– Italialaistiimi ilmoitti keväällä, että Justyna Kowalczyk tulee hiihtämään eikä minulla ole paikkaa tallissa. Olin kuitenkin luvannut sponsoreille, että hiihdän kaikki kisat. Kävin sitten kevään viimeiset kisat omin kustannuksin, Heiskanen kertoo.

Heiskanen hiihtää ensi talvenakin Visma SKi Classics -sarjan kisoja. Tuleva tiimi paljastuu lähiaikoina.

– Sen voin sanoa, että kyseessä on keskieurooppalainen seura.

Suomessa Heiskanen on hiihtänyt viime kaudet Oulun Hiihtoseuran väreissä. Jatkossa rinnassa komeilee todennäköisesti jonkin toisen seuran logo.

– Näillä näkymin vaihdan seuraa. Oulun Hiihtoseurassa ei olla aivan ymmärretty tätä mitä teen. En voi esimerkiksi olla hiihtämässä kaikissa Suomen Cupin kisoissa ja SM-kisojakin pitää jättää välistä, kun en voi olla monessa paikassa yhtä aikaa.

Heiskasen taustalla asioista huolehtii uusi manageri – Ulla Bennert.

– Tähän asti olen huolehtinut itse kaikesta. Kyllä tässä aika iso kivi on vierähtänyt sydämeltä, kun Ulla hoitaa asioita.

Heli Heiskanen

37-vuotias hiihtäjä

Kotoisin Kuusamosta, asuu Posiolla

Valmentaja: Jarmo Riski

Manageri: Ulla Bennert

Kiertää Visma Ski Classics -sarjan kisoja.

Ensi kaudella ohjelmassa 12 osakilpailua. Perinteisten kisojen lisäksi mukana on myös yksi vapaan hiihtotavan kisa – maaliskuussa Sveitsissä hiihdettävä Engadin skimaraton.

Kausi alkaa marraskuun lopulla Italian Livignosta ja päättyy huhtikuussa 2019 Ylläs-Levi-hiihtoon.