Toimittajalta: Erään­lai­set Dahl­ma­nin partyt

Viikonvaihde-juttu: Oksanan ja Ihorin perhe päätyi Her­so­nis­ta Kuu­sa­moon, pa­ko­mat­ka kesti 8 päivää

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Su­vi­seu­ro­ja ei jär­jes­te­tä tä­nä­kään vuonna mas­sa­ta­pah­tu­ma­na, Reis­jär­ven seurat ra­dios­sa ja ver­kos­sa hei­nä­kuus­sa – SRK toivoo nyt val­tiol­ta tukea tap­pioi­hin

Perinteiset "peltoseurat" järjestettiin ennen koronapandemiaa viimeksi Muhoksen Matokorvessa vuonna 2019.
Perinteiset "peltoseurat" järjestettiin ennen koronapandemiaa viimeksi Muhoksen Matokorvessa vuonna 2019.
Kuva: Jarmo Kontiainen/arkisto

Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen päätapahtuma, kesän suviseurat on päätetty koronaepidemian vuoksi pitää myös tänä vuonna vain radiossa ja verkossa.

Siten jopa 80 000 henkeä kerännyt massatapahtuma peruuntuu jo toisen kerran peräkkäin. Ratkaisun teki Suomen Rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) johtokunta.

Suviseurat oli määrä järjestää Reisjärvellä. Perinteiset suviseurat on ollut Pohjoismaiden suurin hengellinen tapahtuma osallistujamäärällä mitattuna.

Radio- ja verkkoseurat järjestetään nyt 2.–5. heinäkuuta. Lähetyspaikkana on Reisjärven kristillinen opisto.

Suviseurat järjestetään SRK:n vuosikokouksen hyväksymän suunnitelman mukaan Reisjärvellä 2021, Lopella 2022, Kauhavalla 2023 ja Pudasjärvellä 2024.

SRK selvitti myös mahdollisuutta siirtää edelleen vuodella eteenpäin Suviseurojen järjestelyvuoroja.

– Keskustelujen jälkeen päädyttiin yhteiseen näkemykseen aikaisemmin hyväksytyn suunnitelman noudattamisesta. Uuteen siirtoon olisi liittynyt useita epävarmuustekijöitä, kuten solmitut aiesopimukset, lisäkulut ja yhteistyökumppanien omien suunnitelmien muuttuminen, SRK:n johtokunnan puheenjohtaja Matti Taskila sanoo tiedotteessa.

SRK:n mukaan tämän kesän seuroja ehdittiin valmistella pitkään.

Sen mukaan kenttäjärjestelyt olivat jo pitkällä ja rahallinen panos seurojen valmisteluihin on suuri.

– Yleisötapahtuman valmistelutyössä on vuosien 2019-2021 aikana syntynyt merkittäviä kustannuksia. Toiveemme on saada valtionhallinnon tukea kenttäseurojen peruuntumisen aiheuttamaan tappioon, sanoo SRK:n pääsihteeri Juha Kaarivaara.

Kaarivaara kertoo Kalevalle, että kahden vuoden kenttäseurojen valmisteluista syntyy noin 600 000 euron kulut, kun kaikki velvoitteet hoidetaan.

– Näin isossa tapahtumassa syntyy merkittäviä kuluja jo ennalta. Esimerkiksi Reisjärven peltoalueesta on jo maksettu maanvuokraa ja tehty muun muassa murskekenttää kalustolle ja pystytetty kaiutinpylväitä.

Kaarivaara sanoo, ettei itse olisi arvannut, että viime vuoden seurojen peruuntuessa myös tänä kesänä oltaisiin vastaavassa tilanteessa.

Seurajärjestelyistä vastaa alueen suviseuraorganisaatio ja tavallisesti vastuussa oleva rauhanyhdistys ottaa lainaa valmisteluja varten. Kuluja katetaan lahjoitusvaroin ja seurojen tuotoilla. SRK tukee seurajärjestelyjä kalustoinvestointien ennakkorahoituksessa.

– Reisjärven suviseuraorganisaatiolle on tullut toistaiseksi vain kuluja, joten siltä osin tilanne on vaikea, Kaarivaara sanoo.

Hänen mukaansa valtiolla ei tällä hetkellä ole valmiina seurojen peruuntumisesta aiheutuviin kuluihin soveltuvaa tukimuotoa.

– Seuraamme valmistelutyötä ja jos soveltuva tuki tulee tarjolle niin haemme sitä.

Työ- ja elinkeinoministeriössä on valmisteltu tapahtumatakuu-tyyppistä tukea, jonka piiriin hengelliset tapahtumat mahdollisesti voisivat sopia. Juha Kaarivaaran mukaan myös SRK on antanut lausuntonsa osana valmistelua.

16.4. kello 10.54: Lisätty juttuun SRK:n pääsihteeri Juha Kaarivaaran haastattelu.

Kello 11.11: Lisätty uutisen alkupuolelle selventävä lause siitä, että SRK selvitti ennen ratkaisuaan myös mahdollisuutta siirtää edelleen vuodella eteenpäin suviseurojen järjestelyvuoroja.