Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Synt­tä­ri­aje­lu 19-vuo­tiaa­na vie jalat alta: Mari ihastui hus­kyi­hin ja nyt hänellä on niitä 12 ja koi­ra-alan yritys

Kuusamolainen Mari Anttila tekee paluuta koiravaljakkokilpailuihin. Viikonloppuna hän kilpaili uusien koirien kanssa. Kilpailu oli ensimmäinen neljälle koirista. Viikonloppuna Kuusamossa käytiin keskipitkänmatkan koiravaljakkokilpailut. Suomen cupin osakilpailussa neljän koiran luokka matkasi 20 kilometrin reitin. 6-12 koiran luokassa kilpailtiin 43 kilometrin matkalla.
Kuusamolainen Mari Anttila tekee paluuta koiravaljakkokilpailuihin. Viikonloppuna hän kilpaili uusien koirien kanssa. Kilpailu oli ensimmäinen neljälle koirista.
Kuusamolainen Mari Anttila tekee paluuta koiravaljakkokilpailuihin. Viikonloppuna hän kilpaili uusien koirien kanssa. Kilpailu oli ensimmäinen neljälle koirista.
Kuva: Terhi Marjakangas

– Lähdetään katsomaan, että mistä tästä tulee. Tämä on nyt treeniä tulevia talvia varten, 15 vuotta ensimmäisen kerran lajia kokeillut ja nyt uuden, nuoren valjakon kanssa kilpailemista uudelleen aloitteleva Mari Anttila kertoo.

Uuden valjakon kanssa ensimmäiset kilpailut ovat fiilistelyä, koirien käyttäytymisen tulkitsemista ja muiden kilpailijoiden kanssa kuulumisten vaihtamista.

Parin vuoden tauon kilpailemisesta pitänyt kuusamolainen Anttila toivoo, että pääsee jatkossa kilpailemaan enemmän. Aiemmin parhaimmillaan Suomen huippusijoille valjakkonsa kanssa kohonnut Anttila ei niinkään halua muistella menneitä sijoituksia, vaan luo katseen eteenpäin.

– Jos nyt lähdettäisi tekemään hyviä muistoja tästä eteenpäin.

Lähes päivälleen 15 vuotta sitten Mari Anttila oli ensimmäistä kertaa koiravaljakkoajelulla. Oli Anttilan 19-vuotispäivä ja hän sai vanhemmiltaan lahjaksi koiravaljakkoajelun. Se muutti koko koko elämän.

– Siinä lähti melkein jalat alta. Tiesin, että tämä on se minun juttu. Parin kuukauden päästä siitä minulla oli jo ensimmäinen husky. Nyt niitä on 21 ja viimeinen 10 vuotta olen tehnyt ammatikseni tätä, Kuusamon Käpälämäki -nimistä yritystä toisena yrittäjänä pyörittävä Anttila kertoo.

Haave huskysta vie Anttilan kohdalla lapsuuteen saakka. Hän oli aina halunnut sellaisen koirakseen, mutta vanhemmat ajattelivat sen olevan liian vaativa rotu.

Huipulle pääseminen koiravaljakkokilpailuissa vaatii pitkäjänteistä työtä. Niinpä tämänkin Anttilan valjakon kohdalla hyviä sijoituksia voi odottaa aikaisintaan parin vuoden päästä.

– Varsinkin nuorille koirille ensimmäinen talvi on sitä, että haetaan kokemusta ja pelipaikkoja. Katsotaan, kuka juoksee milläkin paikalla parhaiten ja miten ne suhtautuvat uusiin tilanteisiin. Seuraava talvena voi nähdä, millaista suoritusta aletaan hakea. Kuka viihtyy kenenkin kanssa ja kuka haluaa juosta johdossa, Anttila valottaa.

Johtajakoiran kouluttaminen kestää useamman vuoden. Kaikkea ei kuitenkaan voi opettaa.

– Kaikki koirat eivät opetuksesta huolimatta ala välttämättä juosta johdossa. Koiralla pitää olla oma sisäinen palo.

Anttilalle huskyt ovat elämäntapa, työ ja harrastus, joihin hän ei ole missään vaiheessa kyllästynyt. Mikä niissä ja kilpailemisessa oikein kiehtoo?

– Se fiilis, kun olet valjakon kanssa metsässä, ja me olemme yksi yhteinen tiimi. Menemme metsässä, ei ole mitään muuta maailmaa, vain se yksi tiimi ja luminen metsä.

Oma mielenkiintoinen matka on myös se, että pääsee seuraamaan koiran kehitystä ja saa kasvattaa koiran pennusta valjakkoon.

– Saat kulkea koiran vierellä sen kehitysmatkan, kun siitä pienestä pallerosta kasvaa valjakon johtajakoira siihen päivään asti, että se jonain päivänä jää eläkkeelle ja istuu kanssasi katsomassa televisiota.