Tähtiin tankoa tans­sien – Kuu­sa­mon Tan­ko­tans­si­jat mo­ni­puo­lis­taa paik­ka­kun­nan la­ji­va­li­koi­maa

Tankotanssi on nosteessa Kuusamossa. Tankotanssiryhmissä kulkee 60 lasta, ja tulijoita olisi enemmänkin. Kilpatanssiryhmään kuuluvat Lumi Isokääntä, Saana Skog, Peppi Pitkänen ja Eerika Karvonen (oik.). Jenna Ronkainen ohjaa ja opastaa.
Tankotanssi on nosteessa Kuusamossa. Tankotanssiryhmissä kulkee 60 lasta, ja tulijoita olisi enemmänkin. Kilpatanssiryhmään kuuluvat Lumi Isokääntä, Saana Skog, Peppi Pitkänen ja Eerika Karvonen (oik.). Jenna Ronkainen ohjaa ja opastaa.
Kuva: Mikko Halvari

Tankotanssin suosio on viime vuosien aikana lähtenyt huimaan nousuun. Lajihuumaa on nähtävissä myös Kuusamossa, jossa Hyvinvointikeskuksen tankotanssitilassa harjoittelee viikoittain kymmeniä lapsia ja nuoria. Tankotanssiohjaaja Jenna Ronkainen kertoo, että ryhmissä kulkee kaikkiaan 60 lasta. Tankotanssiryhmät ovat Kuusamo-opiston järjestämiä.

– Lapset ovat kuudesta 10-vuotiaita. Tulijoita olisi ollut enemmänkin. Kaikki eivät mahtuneet mukaan, Ronkainen kertoo.

Ronkaisen lisäksi tankotanssiryhmiä vetää Tiina Niskasaari. Ronkainen laskee, että hänellä on viikossa kahdeksan tankotanssiryhmää vedettävänä. Yksi ryhmistä on tänä syksynä aloittanut kilpatanssiryhmä, jossa on mukana neljä tyttöä. Ryhmään kuuluvien ikähaarukka kulkee seitsemänvuotiaasta seitsentoistavuotiaaseen.

– Hakemusten perusteella otettiin neljä tyttöä. Kaikki olivat jonkin verran harrastaneet lajia.

Ronkainen kertoo vetäneensä tankotanssiryhmiä Kuusamossa kolmisen vuotta. Kilpatanssiryhmään valitut tytöt ovat harrastaneet lajia jo tovin aikaa.

– Olen harrastanut tankotanssia kaksi vuotta, 10-vuotias Peppi Pitkänen kertoo.

Kilparyhmään otettiin neljä tanssijaa yksinkertaisesti siitä syystä, että Hyvinvointikeskuksen tankotanssitilassa on neljä tankoa, joilla harjoitella. Ryhmään valituilla tanssijoilla on taustalla monipuolista liikuntaa yleisurheilusta tanssiin.

– Olen harrastanut joukkuevoimistelua, tanssia ja alppihiihtoa, ryhmän vanhin, 17-vuotias Eerika Karvonen kertoo.

17-vuotias Eerika Karvonen on harrastanut monipuolisesti liikuntaa. Karvonen on Tankotanssijoiden kilparyhmän vanhin.
17-vuotias Eerika Karvonen on harrastanut monipuolisesti liikuntaa. Karvonen on Tankotanssijoiden kilparyhmän vanhin.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamossa tankotanssiurheilua pusketaan eteenpäin uuden, aivan vasta perustetun urheiluseuran kautta. Kuusamon Tankotanssijat ry on paikkakunnan urheiluseuroista uusin. Seurassa on neljä perustajajäsentä: Jenna Ronkainen, Tiina Niskasaari, Annika Oikarinen sekä Silja Mustonen, joka toimii seuran puheenjohtajana.

– Seura on perustettu 18.10., kertoo Mustonen, jonka tytär Saana Skog on yksi kilparyhmän tanssijoista.

Tuoreen seuran jäsenhankinta ei ole vielä päässyt käyntiin, mutta luonnollisesti sekin tulee olemaan lähiaikojen ohjelmassa – kunhan asiat saadaan kunnolla rullaamaan.

Alkuviikosta Tankotanssijat olivat olleet mukana Kuusamon liikuntakeskuksessa järjestetyssä seuraparlamentissa.

– Saimme uutena seurana oikein aplodit siellä.

Jenna Ronkainen (vas.) ja Silja Mustonen kuuluvat Kuusamon Tankotanssijoiden perustajanelikkoon. Mustonen toimii seuran puheenjohtajana.
Jenna Ronkainen (vas.) ja Silja Mustonen kuuluvat Kuusamon Tankotanssijoiden perustajanelikkoon. Mustonen toimii seuran puheenjohtajana.
Kuva: Mikko Halvari

Kuusamon Tankotanssijoiden yhtenä päämääränä on monipuolistaa Kuusamon jo entuudestaan vankkaa harrastusvalikoimaa. Tankotanssi monipuolisena lajina sopii lähestulkoon kaikille ihmisille.

– Monet lajit käyttävät tankotanssia oheisharjoitteena. Esimerkiksi voimistelijat ovat käyttäneet tankotanssia, Jenna Ronkainen tietää.

Ronkaisen perheessä elää kaksi innokasta jääkiekkoilijapoikaa sekä niin ikään innokas kiekkoileva mies Jarkko Laihola. Perheen miesväki on myös innostunut taiteilemaan tangolla. Ronkainen onkin pistänyt merkille, että tankotanssi soveltuu erinomaisesti myös jääkiekkoilijoille.

– Kyllä ne ovat tuolla jääkiekon puolella ihmetelleet, että miten meidän pojilla on niin hyvä tasapaino, myös Kuusamon Pallo-Karhuissa jääkiekon seuraohjaajana toimiva Ronkainen kertoo.

Kuusamossa tankotanssia ovat kokeilleet ja harrastaneet niin lapset kuin aikuiset. Myös miehille tarkoitettu ryhmä on pyörinyt paikkakunnalla. Siinä kävi neljä miestä.

– Miehet oppivat joitakin asioita melko nopeasti. Kysyntää olisi ollut jatkollekin, mutta tällä hetkellä aika ei riitä, myös miesten ryhmää vetänyt Ronkainen kertoo.

Tankotanssia harjoitetaan melko vähissä vaatteissa. Syy tähän on yksinkertainen.

– Tangolla ei muuten pysy. Ei me huvikseen alusvaatteissa rimpuilla.

Seuraparlamentissa tankotanssijat olivat nostaneet esille yhden huolen. Nimittäin uusille tiloille olisi tarvetta lajiharrastuksen mennessä eteenpäin. Ronkaisen mukaan Hyvinvointikeskuksen tilat ovat kyllä hyvät harrastuksen aloittamiseen.

– Tämä on hyvä tila aloittaa harrastus ja täällä onkin mukavasti käynyt porukkaa.

Kilpaohjelmien täysipainoinen harjoittelu käy kuitenkin Hyvinvointikeskuksen tiloissa hieman hankalaksi. Tila on nimittäin hieman liian matala.

– Pitäisi olla neljästä viiteen metriin korkeat tilat. Kisoissa on kaksi tankoa, joista toinen on pyörivä ja toinen staattinen, ja molempia tankoja tarvitsee käyttää koko korkeudelta, Ronkainen kertoo.

Välttämättä ei näin talvipakkasilla ensimmäisenä mieleen juolahda, mutta tankotanssia sopii harjoittaa myös ulkona. Kesähelteillä tankotanssia onkin mukava harrastaa auringon paisteessa.

– Ulkotanko olisi toiveissa.

Kuusamosta tankotanssijat lähtevät aina silloin tällöin harjoittelemaan Ouluun Tankotaivaan tiloihin. Seuraava reissu Ouluun on edessä marraskuussa.

– 16.päivä marraskuuta lähdetään Ouluun, Silja Mustonen tietää.

Yhteistyö Tankotaivaan kanssa näkyy myös kuusamolaisten käyttämissä koreografioissa.

– Saija Pelkonen Tankotaivaalta on tehnyt koreografioita, Silja Mustonen kertoo.

Tankotanssin koreografioissa on tietyt pakolliset kuviot. Kilpailuohjelmista tulee löytyä kymmenen pakollista liikettä, jotka ovat etukäteen tuomariston tiedossa. Tärkeää roolia tankotanssin kilpailunumeroissa näyttelee musiikki. Musiikille on määritelty tarkka kesto.

– Musiikin tulee olla kestoltaan 3:20 - 3:30. Eerikalla, joka menee jo aikuisten sarjoihin, musiikin kesto on jo neljä minuuttia.

Musiikin suhteen ei muuten ole sen kummempia rajoituksia, kunhan vaan sanoitukset eivät ole kovin epäsoveliaat. Kuusamon kilpatanssiryhmän tyttöjen musiikkikappaleissa ei ole tätä huolta, sillä kaikki tanssivat instrumentaalimusiikin tahtiin.

– Tytöt ovat itse valinneet omat musiikkinsa, Silja Mustonen kertoo.

Kilpatanssiryhmän tähtäimessä ovat SM-kilpailut. Lajissa kisataan vuosittain kahden eri lajiliiton SM-kisoissa. Ronkainen kertoo, että yleensä SM-kisat ajoittuvat kevääseen ja syksyyn. Tänä vuonna kisat käytiin keväällä ja kesällä, joten tälle syksylle ei enää ohjelmassa ole SM-kisoja. Mustosen mukaan tähtäin on ensi syksyssä, jonne SM-kisat siirtyvät keväältä.

– Nyt on MM-kisat tulossa Hämeenlinnassa. Sen vuoksi SM-kisat on siirretty syksyyn, kun MM-kisat vaativat aika paljon järjestäjiltä. SM-kisat käydään ensi syksynä Torniossa, Mustonen kertoo.

Fakta

Kuusamon Tankotanssijat

Kuusamon Tankotanssijat ry. on vastikään perustettu kuusamolainen urheiluseura

Seura perustettiin 18.10.2019.

Seurassa on neljä perustajajäsentä: Jenna Ronkainen, Silja Mustonen, Annika Oikarinen ja Tiina Niskasaari.

Kuusamon Tankotanssijoiden puheenjohtajana toimii Silja Mustonen.