Kolumni

Taivalkoski näyttää esimerkkiä

-
Kuva: Mikko Halvari

Nyt on hatun noston paikka. Taivalkoskelaiset kulkevat kehityksen kärjessä, kun museokortti on otettu ensimmäisenä Koillismaan kuntana käyttöön. Sillä pääsee jo nyt Päätalo-keskuksen näyttelyyn ja kesällä myös Kalle Päätalon synnyinkotiin Kallioniemeen. Museokortin voi nyt myös ostaa Taivalkosken kirjastosta.

Museokortti lanseerattiin Suomeen neljä vuotta sitten. Innoitus haettiin tuolloin Hollannista, jossa sen haltijoita on 1,25 miljoonaa.

Suomessa museokortti oikeuttaa ilmaisen sisäänpääsyn kaikkiaan 280 eri puolella maata sijaitsevaan museoon. Museokortin haltijoita meillä on 250 000, ja voimassa olevia kortteja tällä hetkellä käytössä 170 000 kappaletta. Myös lapsille on kehitetty oma museokortti.

Jos mielikuvitus museoiden tarjonnasta loppuu, apuun tulevat museokortin erinomaiset nettisivut, joista saa hyviä vinkkejä suomalaisesta museotarjonnasta.

Ei liene yllätys, että museokortin haltijoista suurin yksittäinen ryhmä ovat 60-64 -vuotiaat naiset. Yllätys sen sijaan on, kun kakkossijaa ja nopeitten kasva ryhmä edustavat 30-35 -vuotiaat nuoret kaupunkilaiset. Myös miesten osuus on juuri nyt kasvussa.

Museokortti on loistava tuote, joka vastaa tätä päivää. Eläkeläisten määrä kasvaa koko ajan ja he matkustelevat paljon. Museoissa tulee etenkin matkoilla käytyä usein, mutta ainakin minulla tulee niissä aika helposti ähky.

Nyt ei tarvitse lähteä huonolla omallatunnolla kesken pois, kun voi piipahtaa toisena päivänä jatkamaan siitä, mihin edellisellä kerralla on jäänyt.

Pysyäkseni edelleen Taivalkoskella, ei voi kun kehua tulevan Päätaloviikon ohjelmaa. Heinäkuussa juhlitaan kokonaisen viikon ajan Kalle Päätalon syntymän 100-vuotisjuhlavuotta sekä kunnan ja seurakunnan 140 vuotta. Tänä vuonna tulee kuluneeksi niin ikään Päätaloseuran perustamisesta 40 vuotta.

Juhlaviikon ohjelma on monipuolisuudessaan mykistävä. Yksi viikon kohokohdista on muun muassa avajaispäivänä puolen päivän aikaan tapahtuva uuden ponttuun vihkiminen, mikä tapahtuu Kallioniemessä Uneutettu Vonkamies -patsaan silmien alla. Ponttuun vihkimistilaisuuden sokerina pohjalla kuunnellaan 1970-luvulla tehtyä nauhoitusta, jossa Kalle haastattelee Riitua.

Viikon aikana on monenlaisia perinnetapahtumia Kallen lapsuudenkodissa Kallioniemessä, Möllärimestari -omakustannekilpailu ja Kallen tuotantoon liittyvä juhlaseminaari sekä Kalle 100 -näyttely. Päätaloviikolla on tuttuun tapaan paljon muutakin kirjallisuus- ja kulttuuriohjelmaa, myös perheen pienimmille. Itseäni kiinnostaa Päätalon lisäksi ainakin opastettu kenttäratakierros Metsäkylään.

On aivan ihmeellistä, miten Päätaloviikon järjestäjät ovat pystyneet kokoamaan näin monipuolisen ja hyvän ohjelmakokonaisuuden viikolle. Järjestelyistä vastaavat Taivalkosken kunta, Kallioniemi-Säätiö ja Kalle Päätalo -seura. Kiitos heille jo tässä vaiheessa.