Kolumni
Tilaajille

Tero Kar­ja­lai­sen vie­ras­ko­lum­ni: Kuu­sa­mon murteen pi­ka­kurs­si – Ei Kuolio, vaan Kuolie, ei Danny, vaan Tanny: "En­sim­mäi­nen käsky on, että älä koskaan lausu d-kir­jain­ta"

Puhumalla murretta yltää kunnon kuusamolaiseksi. Kuusamon murteen ensimmäinen käsky on, että älä koskaan lausu d-kirjainta. Kuusamossa ei lähdetä mihinkään eikä tehdä mitään, vaan täällä lähetään ja tehhään. D-kirjain unohdetaan paitsi keskeltä myös alusta. Kun Danny taannoin lauloi Kuusamotalossa, hän oli Tanny. Kuusamolaiset autot kulkevat tiisselillä ja Ressmanni möi vaatteita Kuusamon Citymarketin (lausutaan kuusamolaisittain Kitumarket, mikä ei ole kannanotto valikoimaan) kyljessä.

Sitten on toinen perussääntö. Kuusamossa ei lausuta kahta konsonanttia peräkkäin. Prisma on Risma ja Tropiikin kylpylä on Roppiikki. Ruokakauppa Lidl on oma lukunsa, kun siinä on sekä d että tuplakonsonantti. Miten se kuuluu sanoa? Oikean ääntämisasun saavuttaa, kun unohtaa d- ja l-kirjaimet kokonaan: Lidl on kuusamolaisittain Litti, Liiteri tai Liiteli. Shellillekään tuskin kukaan kuusamolainen ajaa, vaan Sellille. Puita ei kaadeta Stihlillä vaan Tiilellä. Vierasperäiset kirjaimet kuusamonnetaan muutoinkin kaikki. Husqvarnassa q-kirjain vaihtuu o:ksi: sahan merkki on Husovarna. Kuusamolainen mahtiyhtye Zero Nine lausutaan tietenkin Soro Noo.