Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Ter­veys­kes­kuk­sen vuo­de­osas­to Tai­val­kos­kel­la oli ko­ro­na­ta­pauk­sen takia kiinni, toi­veis­sa on avata se tiis­tai­na – lau­ta­kun­ta antoi uudet ko­ro­na­suo­si­tuk­set ja -ra­joi­tuk­set 13:n­teen ke­sä­kuu­ta asti

Taivalkosken kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti 13. kesäkuuta saakka annettavista koronasuosituksista ja -rajoituksista.

Päätösten taustalla on paikkakunnan parin viikon takaiset koronatartunnat, joissa altistuneita oli yhteensä kymmenen. Terveyskeskuksen vuodeosastolla todetun tartunnan takia osasto meni pariksi viikoksi kiinni.

–Jos tämän päivän (24.5.) kontrolli-ag-testit, jotka osaston työntekijöistä otetaan, ovat negatiiviset, niin vuodeosasto aukeaa huomenna, kertoi kunnan johtava lääkäri Hannu Honkanen Koillissanomille maanantaina.

Johtava lääkäri Hannu Honkanen Taivalkosken terveyskeskuksessa. Arkistokuva.
Johtava lääkäri Hannu Honkanen Taivalkosken terveyskeskuksessa. Arkistokuva.
Kuva: Risto Pikkupeura

Taivalkoskelaisia akuuttipotilaita oli maanantaina Honkasen mukaan oman vuodeosaston sijasta hoidossa Pudasjärvellä pari ja Kuusamossa puolenkymmentä.

– Pitkäaikaispotilaat ovat olleet koko ajan osastolla, ja hoivayksikköihin sieltä on ohjautunut potilaita koronatestien kautta eristyksiin, Honkanen kertoi.

– Osastolla on tehty infektiosiivous. Osastolla hoitokäytävä katkaistiin eristysseinällä, jonka takana altistuneet on hoidettu. Heidän eristyksensä toivottavasti loppuu huomenna.

Lautakunnan perjantaina 21. toukokuuta tekemän päätöksen mukaan Taivalkosken koulujen liikuntasaleja ei avata ulkopuolisten käyttöön. Koulualue rauhoitetaan näin lukukauden koulutyön loppumiseen saakka.

Monitoimitalon kuntosalin käyttö jatkuu entisin ehdoin, muuten tila pidetään suljettuna.

Valmistujaiset ja yksityistilaisuudet suositellaan järjestämään mahdollisimman pienimuotoisesti ja korona-ajan turvaohjeet huomioon ottaen. Esimerkiksi valmistujaisissa tulisi pohtia, voidaanko vieraita kutsua juhliin porrastetusti, niin että vältyttäisiin suurilta yhtäaikaisilta väkimääriltä.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan perjantain kokouksen pöytäkirjan mukaan altistuneiden testaus jatkuu, ja suosituksen purkua aletaan tehdä hallitusti, kun tilanne on rauhoittunut. Koronatilannetta Taivalkoskella seurataan aktiivisesti, ja muutokset ovat mahdollisia.

Sisä- ja ulkotiloissa yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 50 henkilöön aluehallintoviraston päätöksen mukaisesti. Yli 50 henkilön tilaisuuksia voi järjestää noudattamalla erityisjärjestelyjä.

Varmistettuja koronatartuntoja koko epidemian aikana oli 23. toukokuuta mennessä rekisteröity Taivalkoskella 14, Kuusamossa 52 ja Posiolla neljä.

Taivalkoskella tehtiin yli 300 koronatestiä sen jälkeen, kun terveyskeskuksen vuodeosastolla ja palvelukoti Katajassa saatiin molemmista yhdeltä asiakkaalta positiivinen testitulos. Jälkimmäinen osoittautui myöhemmin vääräksi hälytykseksi. Kuvituskuva.
Taivalkoskella tehtiin yli 300 koronatestiä sen jälkeen, kun terveyskeskuksen vuodeosastolla ja palvelukoti Katajassa saatiin molemmista yhdeltä asiakkaalta positiivinen testitulos. Jälkimmäinen osoittautui myöhemmin vääräksi hälytykseksi. Kuvituskuva.
Kuva: Vesa Joensuu

Näin tilanne eteni

Taivalkosken kunta tiedotti 11. toukokuuta, että terveyskeskuksen vuodeosastolla ja kunnan asumispalveluyksikkö Katajassa oli molemmissa todettu yksi koronavirusinfektio. Niiden alkuperää ei saatu selvitettyä. Palvelukodin tapauksessa testitulos osoittautui myöhemmin negatiiviseksi.

Vuodeosasto pantiin kiinni eli sinne ei otettu uusia potilaita. Osastohoitoa tarvitsevat potilaat alettiin ohjata joko Kuusamoon tai Pudasjärvelle.

Kunta tiedotti 14. toukokuuta, että edellisenä päivänä oli todettu yksi uusi tartunta, joka liittyi samaan ketjuun kuin vuodeosaston tartunta. Uusi tartunnan saanut oli jo valmiiksi karanteenissa.

Uusia altistuksiin liittyviä koronatartuntoja ei todettu laajassa testauksessa. Vuodeosastolla ja palvelutalossa henkilökunta ja asukkaat testattiin kahteen kertaan. Lisäksi pyrittiin testaamaan kaikki osastoilla vierailleet. Yhteensä testejä tehtiin yli 300.

Kunta tiedotti 19. toukokuuta, että kolmen infektion ketjuun liittyvistä enää yksi ihminen oli eristyksessä ja että eristyksen purkaminen tehtäisiin lähipäivinä. Tiedotteen mukaan vuodeosaston toiminta palaa normaaliksi 25. toukokuuta, jos jatkotartuntoja ei löydy. Henkilökuntaa, potilaita ja asukkaita seurataan tiiviisti toistuvin testein.

Lue lisää: Vuo­de­osas­to Tai­val­kos­kel­la otet­tiin taas käyt­töön eikä paik­ka­kun­nan akuut­ti­po­ti­lai­ta si­joi­te­ta enää naa­pu­ri­kun­tiin – työn­te­ki­jöi­den testit ne­ga­tii­vi­set

THL: Suo­mes­sa on todettu 280 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa – Poh­jois-Poh­jan­maal­la uusia tar­tun­to­ja Ou­lus­sa, Haa­pa­jär­vel­lä ja Tai­val­kos­kel­la

Juttua muokattu 24.5.2021 klo 13.18 täsmentämällä, että Kataja on kunnan asumispalveluyksikkö.

Juttua muokattu 24.5.2021 klo 14.10 lisäämällä Hannu Honkasen antamat kommentit ja tiedot jutun alkuosaan sekä muuttamalla kuvitusta ja otsikointia.

Juttua muokattu 25.5.2021 klo 12.08 lisäämällä linkki uuteen juttuun osaston käyttöönottamisesta.