Ti­li­toi­mis­ton ja asiak­kaan välinen luot­ta­mus on yk­kös­asia

Pirke Härkönen on kotoistin Etelä-Pohjanmaalta, mutta asunut Taivalkoskella 40 vuotta. Hän iloitsee, kun 25 vuodessa Taivalkosken työttömyysprosentti on kaskenut 20 prosenttia.
Pirke Härkönen on kotoistin Etelä-Pohjanmaalta, mutta asunut Taivalkoskella 40 vuotta. Hän iloitsee, kun 25 vuodessa Taivalkosken työttömyysprosentti on kaskenut 20 prosenttia.

Koillismaa yrittää

On ilo tavata ihminen, joka rakastaa työtään. Tällainen kohtaaminen tuli vastaan alkuviikosta Taivalkoskella, kun toimittaja tapasi Rätinki-yrittäjä Pirke Härkösen. Rätinki on 25 vuotta täyttävä tilitoimisto, jonka kasvu perustuu yrittäjävetoisuuteen. Pirken tilitoimisto on yksi kymmenestä toimipisteestä, jotka sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalta Kemiin.

– Vaikka olen yhden ihmisen toimisto, niin Rätingin avulla minulla on ison tilitoimiston resurssit. Kuulun isompaan yhteisöön eikä tarvitse yksin pähkäillä eteen tulevien ongelmien kanssa.

Taloushallinto on ala, joka sekin on muuttunut viime vuosien aikana roimasti. Härkönen haluaa olla kehityksen kärjessä ja ottaa tehokkuudesta irti kaiken mahdollisen. Siihen Rätinki tarjoaa oivalliset puitteet, koska talon sisältä löytyy osaamista joka lähtöön.

– Uskomme paikallisuuteen ja henkilökohtaiseen palveluun, mutta nykyaikaisin menetelmin.

Härkönen kertoo, että esimerkiksi palkanlaskennan voi tarvittaessa ostaa jostain muusta toimipisteestä ja itse myydä omaa osaamistaan toisille toimipisteille.

– Ja onhan minulla paljon asiakkaita myös muualla kuin Taivalkoskella.

Tällä hetkellä Härkösen asiakkaista noin puolet hoitaa taloushallintonsa paperittomana, toisella puolella on liput ja laput kansioissa. Koillismaan Räitingin tavoitteena on, että yrityksellä ei pikapuoliin ole enää yhtä ainoaa taloushallinnon mappia, vaan tilintarkastaja saa tarkastettavan aineiston sähköisesti käyttöönsä.

– Asiakkaan tarpeet on Rätingin johtoajatus. Mitään turhaa ei asiakkaalle myydä vaan teemme vain sen, mitä kukin asiakas tarvitsee.

Härkönen haluaa aina opetella kaikki taloushallinnon ohjelmat niin hyvin, että niistä saa kaiken mahdollisen edun irti.

– Muistettavia päivämääriä on paljon, mutta kaikkia ei tarvitse itse muistaa. Apuun tulee nykytekniikka.

Härkönen pitää asiakkaitaan työkavereina ja on aina iloinen kun asiakas menestyy.

– Molemminpuolinen luottamus on kaiken perusta. Tämän työn hyviä puolia on se, kun palaute työstä tulee välittömästi. Ja kun pitää opiskelun avulla itsensä ajan tasalla, kaikki ovat tyytyväisiä.

Pirke ei pidä sanasta työtön.

– Kun olin ollut vuonna 2006 puoli vuotta työttömänä, lähdin opiskelemaan Ouluun ja valmistuin 2,5 vuodessa tradenomiksi. Sen jälkeen tein vuosia viikot töitä Oulussa ja viikonloput kuluivat kotona Taivalkoskella. Kuusi vuotta sitten tulin Rätingin palvelukseen, kun Taivalkoskelle perustettiin toimipiste ja nyt lähdin sitten yrittäjäksi.

Härkönen iloitsee siitä, että taivalkoskelaisilla yrityksillä menee tänä päivänä hyvin.

– Muistan vuoden 1994, kun silloinen kunnanjohtaja Pauli Harju kertoi yrittäjäillassa kunnan työttömyysprosentin olevan 33,4. Maaliskuussa luku oli 13,3 prosenttia, mikä on kyllä vieläkin Pohjois-Pohjanmaan toiseksi korkein luku. 20 prosenttia ollaan kuitenkin tultu alaspäin 25 vuodessa. Se on paljon se.

Rätingin 25 vuotta ja Pirke Härkösen yrittäjäuraa juhlitaan tulevana perjantaina kahvittelun merkeissä Taivalkoskella.

Fakta

Koillismaan Rätinki

Yhtiö täyttää

25

vuotta.

Yrittäjävetoisessa yhtiössä Koillismaan tilitoimisto on yksi kymmenestä toimipisteestä, jotka sijaitsevat Etelä-Pohjanmaalta Kemiin.

Toiminnassa paikallisuus on valttia.