Kolumni

Toimittajalta: Aktiivimalli tuntui kokemuksena hyödyttömältä ja aikaavievältä – tuleva hallitus näyttää, mihin suuntaan sitä kehitetään

-
Kuva: Mikko Halvari

Vartija odottaa ovella. Istut luokkatilassa edessäsi nivaska virallisia papereita. Sinun täytyy vastata osin lapselliseltakin tuntuviin kysymyksiin ja mietit monta kertaa, miksi ihmeessä tätäkin taas udellaan, jälleen kerran.

Apua ei eturivin opastajilta juurikaan tule, koska hekään eivät ole varmoja miten kysymyksiin kannattaisi vastata. Varmaa on vain se, että laput on palautettava täytettyinä. Muuten etuutesi, joka on ehkä koko elantosi, katkaistaan jopa kuukausiksi. Ei ole kuin pakko niellä palaa pois kurkusta ja antaa kynän liukua.

Äskeinen kuulostaa synkältä suomidraamalta. Sitä se itse asiassa onkin. Kyseessä on tosielämän kuvaus erään kaupungin te-toimiston järjestämästä tilaisuudesta työnhakijoille, johon osallistuin viime vuoden alkupuoliskolla. Olin ilman vakityötä ja tekemäni työt koostuivat pätkistä. Muun ajan olin työtön ja osallistuin tilaisuuksiin, jotta työttömyysturvaani ei olisi leikattu, kiitos aktiivimallin. Piti myös varoa joutumasta vahingossa yrittäjästatukselle, kiitos pätkätöiden. Tuntui, että avun sijaan tarjolla oli pakkokeinoja, keppiä ja karenssia: tee nämä ja jos et, kärsit. Tehtäviksi kelpasivat ainoastaan määrätyt info- ja messutilaisuudet, joiden hyöty itselleni lähenteli pyöreää nollaa.

Paljon parjattu, työnhakijoita tehtäviin määräajoin velvoittava aktiivimalli toi siis mukanaan paljon kalenterintäytettä, joka vei omalta osaltani aikaa itse työnhaulta. Sanellut velvoitteet tuntuivat osin turhilta, mutta tehtävät oli pakko tehdä, ettei jo tarpeeksi tiukka elintaso olisi tippunut entisestään. Samaa tarinaa kuulin jokaiselta aktiivimallilaiselta, jonka kohtasin. Julkisuudessa mallia kritisoitiin ja puolustettiin. Puolustajat tuskin koskaan kokivat mallinsa vaikutusta, eli tulojen tippumista, omassa arkielämässään.

Aktiivimallin valuvirheistä ja tarpeettomuudesta kertoo mielestäni parhaiten se, että jopa te-toimistojen työntekijät ovat antaneet sille ala-arvoisen arvosanan. Valtion taloudellinen tutkimuskeskus ja Turun yliopisto tekevät parhaillaan työ- ja elinkeinoministeriölle raporttia aktiivimallin vaikutuksista. Tämän kuun alussa julkaistussa väliraportissa selviää, että vain yksi kymmenestä vastaajasta arvioi aktiivimallin helpottavan työntekijän ja työantajan kohtaamisia. 85% vastaajista katsoi, että aktiivimalli turhauttaa työtöntä.

Aktiivimallia on onneksi kehitetty sen elinaikana. Viime kuusta lähtien aktiivimallilaiset voivat olla aktiviisia muillakin kuin virallisten tahojen palveluilla. Muutos on hyvä. Ehkä nyt joku löytää osaamistaan parantavaa koulutusta. Minulla tämä ei ollut mahdollista.

On mielenkiintoista seurata miten ja mihin suuntaan aktiivimallia ja ylipäänsä työttömyysturvaa kehitetään tulevan hallituksen myötä. SDP:n Antti Rinne on luvannut, että aktiivimallin leikkuri poistettaisiin. Mallin isähahmon ja puolustajan, keskustan, rooli on epäselvä.

Muodostuva hallitus näyttääkin suuntaa siitä, annetaanko työttömälle toivoa vai pelkoa.