Kolumni

Toimittajalta: Eikö ole itsetuntoa säilyttää arvoja? - Ovatko jouluun liittyvät perinteet ja arvot vaarassa kuihtua?

-
Kuva: Mikko Halvari

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen täräytti viime lauantaina puolueensa puoluevaltuuston kokouksessa Kalajoella ilmoille lausahduksen kysyen; onko Suomi tullut hulluksi? Kurvisen mukaan Suomeen on rantautunut amerikkalainen identiteettipolitiikka.

Kurvinen nosti esiin muun muassa viime viikkojen keskustelut julkisuudessa koulujen joulujuhlista, lihansyönnistä ja Mannerheimista.

Uskon aika monen kysyvän, onko Suomi tullut hulluksi, Kurvinen sanoi puheessaan. Koulujen joulujuhlia ei saa pitää kirkossa. Professori vaatii opiskelijoita poistamaan Mannerheimin kuvan seinältä. Poliisi saa useita tutkintapyyntöjä vuosikymmeniä vanhoista televisiosketseistä. Kaupunginvaltuusto päättää viedä lihan ja maidon lasten ja vanhusten lautasilta, Kurvinen listasi ihmetyksensä aiheita.

Niinpä, Kurvisen ihmetyksen aiheisiin kyllä moni yhtyy. Itse lukeudun myös näihin, ja kysyn, eikö Suomella, päättäjillä, valtiojohdolla, viranhaltijoilla, tuomareilla ja ylipäätään kansalla ole itsetuntoa pysyä järkilinjalla, ja käyttää maalaisjärkeä.

Kurvisen tavoin ihmettelen, mistä tämä amerikkalainen identiteettipolitiikka kumpuaa, kuka sitä työntää suomalaiseen yhteiskuntaan? Jollakin tai joillakin tahoilla aivan kuin olisi halu murjoa suomalaista yhteiskuntaa, Suomelle tärkeitä arvoja.

Missä tässä maassa mennään, kun eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen Pasi Pölösen tekemän ratkaisun mukaan Kouvolassa koulun joulujuhlan järjestäminen kirkossa on lainvastaista.

Kouvolassa siis syyslukukausi päättyi joulukirkkoon, missä oppilaat ovat esiintyneet, pappi on puhunut ja virsiä on laulettu, niin kuin ennenkin ja niin kuin suomalaiseen kristilliseen kulttuuriin kuuluu. Apulaisoikeusasiamies vähät välitti, vaikka kouvolalaiskoulun rehtorin mukaan kirkossa järjestetyssä joulujuhlassa ohjelma on ollut samankaltaista kuin koululla järjestetyissä joulujuhlissa. Miksi joulujuhla muuttuu muuksi, oikeusasiamiehen mukaan siis lainvastaiseksi kun se viedään koulun salista kirkkoon? Ja kun Kouvolassa on niille, jotka eivät ole halunneet kirkkojuhlaan osallistua, on järjestetty koululla korvaava juhla.

Onko Suomi joidenkin ulkoisten pakotteiden seurauksena valumassa yhteiskunnaksi, jossa Suomelle ja suomalaisille tärkeät arvot yritetään jyrätä.

Onko koti, uskonto ja isänmaa enää kantavia voimia suomalaisessa kulttuurissa? Eikö nämä ideologiset perusarvot pitäisi pysyä pystyssä?

Millainen tulevaisuus koko joulun vietossa mahtaa olla, tuleeko jostain jotain ulkoisia tekijöitä, että joulu, tuo ikivanha joulujuhla, jossa suomalaisia jouluperinteitä ovat esimerkiksi joulukirkko, sauna jouluruoka, lahjat, joulukuusi ja joululaulut himmenisivät, ja tilalle tulisi jotain muuta?

Jouluperinteen siirtäminen aina seuraavalle sukupolvelle on tavattoman tärkeätä. Vain sillä tavalla turvataan suomalaisille, toivottavasti hamaan tulevaisuuteen kestävät jouluun liittyvät arvot.