Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Hyvää tekevät lem­mi­kit

-
Kuva: Mikko Halvari

Meillä on kotona neljä Suomen seitsemästäsadastatuhannesta koiraterapeutista. Koirat ja lemmikkieläimet yleensäkin ovat paitsi ihmisen parhaita ystäviä, toimivat ne myös hyvinvoinnin tukena. Nykyisin tiedekin vahvistaa sen, minkä eläinten ystävät ovat tienneet jo kauan.

Monet koiranomistajat ovat huomanneet lemmikkinsä vaikutuksen heidän kokonaisvaltaiseen hyvinvointiinsa. Koiran päivittäinen ulkoiluttaminen edistää omistajansa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia.

Lemmikki luo arkeen rytmiä ja iloa sekä mahdollisuuksia kanssakäymiseen muiden ihmisten kanssa.

Nämä nelijalkaiset ja karvaiset kumppanit tekevät meille monella tavalla hyvää. Ne rauhoittavat, lohduttavat ja hyväksyvät meidät sellaisina kuin olemme. Ne kuljettavat meitä ulkoilmassa, tutustuttavat uusiin ihmisiin ja voivat jopa säästää meidät sairauksilta.

Ihmiset, jotka liikkuvat ja harrastavat lemmikkiensä kanssa, jaksavat ja voivat paremmin. Koiranomistajat ulkoilevat useita kertoja päivässä. Lyhyelläkin lenkillä on merkitystä terveyden kannalta.

Tutkimuksissa on todettu koiran koskettamisen vaikuttavan ihmisen hyvinvointiin monilla eri tavoilla.

Tarve koskettaa on meille ihmisille hyvin primitiivistä. Koskettaminen vapauttaa elimistössämme kemiallisen mielihyvä cocktailin, jonka vaikutukset ulottuvat meihin kokonaisvaltaisesti.

Kosketuksen kautta syntyy tunneyhteys toiseen elolliseen ja tuntevaan olentoon.

Tätä hyödynnetään nykyisin erilaisissa hoitolaitoksissakin, joissa vierailee säännöllisesti lemmikkejä.

Koiran läsnäolo saa dementoituneet ja masentuneet vanhukset hymyilemään ja piristymään. Samanlaisia vaikutuksia koirilla on kaikenikäisiin ihmisiin. Stressi vähenee ja verenpaine laskee.

Australialaistutkimuksessa yhteys eliniän ja lemmikin omistamisen välillä todettiin verenpainetautia sairastavilla seitsemänkymppisillä.

Lemmikin omistajien riski menehtyä sydän- ja verisuonitaudin oireisiin oli 26 prosenttia pienempi kuin ikätovereiden, joilla ei ollut lemmikkejä missään vaiheessa elämäänsä.

Jo pelkkä lemmikin läheisyys tai kuvan katseleminen saa ihmisessä aikaan mittavia fysiologisia muutoksia. Lemmikille ei siis tarvitse leperrellä tai silittää, vaan pelkkä läheisyys riittää rauhoittamaan.

Lemmikki hyväksyy ihmisen omana itsenään, vikoineen kaikkineen. Se ei arvioi eikä luokittele, vaan suhtautuu kaikkiin kohtaamiinsa ihmisiin tasavertaisesti.

Mikä parasta – ilo ja hyöty on molemminpuolinen. Ihmiskontakti heijastuu myös lemmikin hyvinvointiin. Silittely rauhoittaa koiraa ja laskee sen sydämen sykettä.

Jos siis pysähdyt lepertelemään lenkkipolulla vastaantulevalle koiralle tai ajaudut kesken työpäivän someen katsomaan kissavideoita, niin ei haittaa. Olet tehnyt itsellesi terveysteon!