Joko luit: Tai­val­kos­ke­lai­set Jaakko ja Niina Polo ke­rää­vät so­me­vi­deoil­laan jopa kaksi mil­joo­naa kat­se­lu­ker­taa

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Ilo tarttuu hel­pos­ti, kuten kiuk­ku­kin

-
Kuva: Mikko Halvari

Viime viikkojen aikana on ollut ilo saada tehdä juttuja ihmisistä, jotka tavalla tai toisella tuovat hyvää mieltä ympäristöönsä.

Ilon tuoja -juttusarjassa ollaan esitelty ihania ihmisiä, jotka pienillä teoilla, sanoilla tai vain omalla elämänasenteellaan ilahduttavat muita ihmisiä.

Tämän päivän lehdessä kerrotaan 80-vuotiaasta Eija Hokkasesta, jota häntä ympäröivät ihmiset kuvaavat oikeaksi ilopilleriksi. Hän tekee arvokasta vapaaehtoistyötä ja on ahkera maton kutoja.

Juttujen myötä olen pohtinut paljon iloa, kiitollisuutta ja onnea.

Eri ihmiset tulevat iloisiksi eri asioista. Jokaisella on omat tärkeät asiat, jotka saavat tuntemaan onnea ja iloa – rakkaus, koti, perhe, sukulaiset, ystävät, ura, harrastukset tai jotakin muuta.

Usein nämä asiat ovat pieniä, mutta sitäkin merkityksellisempiä.

Ilon kokeminen ei tarkoita sitä, että elämä on yhtä auvoa ja onnea. Erilaiset elämäntilanteet ja elämänkokemukset muovaavat meitä. Ajan myötä vaikeat kokemukset kääntyvät usein voimavaraksi.

Merkityksellistä elämää voi elää myös silloin, kun elämässä on haasteita tai vastoinkäymisiä.

Iloa voi kokea myös silloin, kun elämä murjoo.

Asioiden kokemiseen vaikuttavat olennaisesti oma asenne ja suhtautuminen tapahtumiin.

Meillä kaikilla tuntuu olevan niin kiire nykyään, että ei ole ihme, jos tunnemme olomme eksyneiksi. Kuka murehtii töistä, kuka menestyksestä tai että saisi enemmän ja enemmän asioita.

Lopputulos on usein se, että sitä on niin väsynyt ja kiireinen, ettei edes huomaa, että ympäriltä löytyy useita syitä olla onnellinen.

Ajattelemme, että ilo tulee vain silloin, kun asiat ovat täydellisesti, kun meillä ei ole huolenaiheita, puutteita tai katastrofeja. Mutta todellisuudessa onni on pienissä hetkissä, jotka tapahtuvat pitkin päivää.

Kiitollisuutta voi myös harjoitella.

Harjoittelemalla keskität huomiosi siihen, mikä on jo hyvin, sen sijaan että huomioit vain niitä asioita, jotka sinulta puuttuvat.

Kiitollisuus antaa voimaa erityisesti silloin, kun elämä tuntuu raskaalta. Kun kohtaa vaikeita asioita, kyky tuntea kiitollisuutta toimii vastavoimana hankalille asioille, ajatuksille ja tunteille.

On luonnollista, että joinakin päivinä elämä tuntuu onnettomalta ja merkityksettömältä. Jokaisella meillä on huonot hetkemme, kiukun ja alakuloisuuden päivämme.

Ilo tarttuu helposti, mutta yhtä huomaamatta myös kaverin tai oma kiukku tai alakulo tarttuu vierustoveriin. Onhan meillä luontainen taipumus mukautua toistemme mielialoihin.

Joskus kuulemani sananlaskun mukaan kaikissa elämämme vaiheissa on aineksia iloon, niistä on vain otettava vaarin. Onnellisuus ei tarkoitakaan sitä, että kaikki on täydellistä. Se tarkoittaa että olet päättäväinen nauttiaksesi elämästä sen epätäydellisyyksistä huolimatta.