Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Jouluna on aika py­säh­tyä ja olla – tyh­jän­päi­väi­nen vou­ho­tus jat­ku­nee myös ensi vuonna

-
Kuva: Mikko Halvari

Nyt alkaa viimeistään olla se hetki vuodesta, kun on aika hiljentyä ja pysähtyä omien ajatusten äärelle. Jouluna on hyvä ottaa muutama päivä rennosti ja vaikka vaan levätä. Kaikenlainen tyhjänpäiväisyys on syytä nyt pistää syrjään.

Elämme nykyään ajassa, jossa vallitsevat toisten ihmisten epäkunnioitus, ihmeellinen vouhottaminen ja kouhottaminen sekä huono keskittymiskyky. Tässä älylaitteiden aikakaudessa ei välttämättä kovinkaan usein ole mahdollisuuksia hiljentyä ajatustensa äärelle. Näin ollen olisikin suotavaa, jos joulun aikaan itse kukin malttaisi ottaa ainakin hetkeksi aikaa itselleen ja läheisimmilleen. Toki on selvää, että tuskin kovin monikaan – en edes itse – ole tyystin ilman älylaitteita joulunpyhinä. Ja onhan tuo toki kieltämättä kätevä vehje joissakin asioissa. Esimerkiksi juuri yhteydenpitovälineenä kauempana oleviin ystäviin ja tuttaviin. Siinä vaan saattaa helposti käydä niin noiden vempaimien kanssa, että sitä ajautuu jonnekin sosiaalisen median uumeniin lukemaan jotakin vähemmän tärkeää tietoa. Sellaista, josta ei sitten loppujen lopuksi ole yhtään mitään hyötyä edes keskiviikkoiltojen tietovisoissa.

Joulupöydässä lanttulaatikon, kinkun ja piparin tuoksussa on hyvä muistella pian taakse jäävää vuotta ja miettiä mitä tulikaan tehtyä ja mitä ei. Omalla kohdallani kulunut vuosi ei nyt suuria muutoksia näin henkilökohtaisella tasolla ole tuonut tullessaan. Ainahan sitä ympärillä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Toki on syytä hieman muistella mennyttä urheiluvuotta. Paikallisella tasolla nousee mieleen Pölkky Kuusamon saavuttama historiallinen SM-pronssi. Laajemmassa mittakaavassa ajateltua vuoden kohokohdaksi nousee melko varmasti Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen eteneminen ensi kesänä pelattaviin Euroopan mestaruuskilpailuihin.

Tulevaisuuden ennustaminen ei toki ole mikään helppo rasti, kun en ole mikään ennustaja. Tästä huolimatta sitä voi pienen ajatuksen uhrata myös vuodelle 2020. Epäilenpä, että ei tämä maailma ihan hetkessä ainakaan parempaan suuntaan ole kääntymässä. Tyhjänpäiväinen vouhottaminen ja kouhottaminen jatkuu edelleen.

Urheiluvuoden 2020 kohokohdaksi noussevat nuo edellä mainitut jalkapallon EM-kisat sekä Tokion kesäolympialaiset. EM-kisoissa Suomella on melko kova lohko, kun vastaan Kööpenhaminassa ja Pietarissa asettuvat Tanska, Venäjä ja Belgia. Saa nähdä miten käy.

Tokion olympiakisojen suhteen ennustan, että tuskin tarvitsee mitalikahvilla täyttää perintöastiastoa kovinkaan usein.

Näissä merkeissä toivotan jokaiselle hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta. Pitäkää huolta itsestänne ja läheisistänne nyt ja tulevaisuudessa. Muistakaa huolehtia myös koirista, kissoista, hevosista ja muista mahdollisista lähipiirinne kuuluvista. Eikä unohtaa sovi ympäristöäkään. Olkaa ylipäänsä kunnolla ensi vuonna älkääkä heittäkö roskia luontoon.