Kolumni

Toimittajalta: Kahvi elämän eliksiirinä – Aamukahvi on paras kahvi

-
Kuva: Mikko Halvari

Minun aamuni alkavat aina samalla tavalla. Nousen ylös sängystä ja pesen hampaat. Välittömästi tämän jälkeen minun on saatava mukillinen kahvia. Jos kahvi jää jostain syystä juomatta, päivä ei lähde käyntiin ja tunnin päästä päätä särkee.

Kahvi on minulle elämän eliksiiri, samoin kuin monelle muullekin suomalaiselle. Voisi kuvitella, että aamuisen kofeiiniannoksen tarve alkaisi ärsyttämään, mutta minua se ei haittaa. Kahvi tekee aamuista parempia.

Jokaisella kahvinystävällä on oma käsityksensä siitä, millaisena kahvi kuuluu juoda. Niin myös minulla.

Mielestäni kahvin kuuluu olla ensinnäkin vahvaa. Laiha kahvi maistuu pahalta ja näyttää teeltä. Ei kiitos. Kahvi ei saa olla myöskään haaleaa. Kylmä kahvi ei kaunista vaan inhottaa.

Kahviin täytyy laittaa hieman maitoa, mutta ei sokeria. Sokeri peittää kahvin maun, mutta maito vain pehmentää sitä hieman.

Tujua, tilkalla maitoa ja ilman sokeria. Sellaista on minun kahvini.

Jos rehellisiä ollaan, juon kaikesta huolimatta mieluummin pahaa kahvia kuin en kahvia ollenkaan.

Myös se, millaisesta astiasta kahvia tulee juoda, jakaa mielipiteitä. Nykyään suuremman suosion ovat saaneet isommat kahvimukit. Pienet, reilun desin kokoiset kahvikupit moni kattaa pöytään vain juhlissa. Useilla nuorilla ei enää pikkuriikkisiä kahvikuppeja ole lainkaan.

Minäkin olen kahvimukien ystävä. Reilun desin kahviannoksesta tulee vain vihaiseksi. On sama juoda kerralla kunnolla.

Sitten on tietenkin vielä kahvin nimittäminen: onko se kahavi, kaffe, tsufe, sumppi vai kahvee? Minulle se on kahvi tai kahavi. Kutsui kahvia miksi tahansa, huomaa helposti, että Suomessa todella pidetään kahvista, kun rakkaalle lapselle on monta nimeä.

Asiantuntijat ovat nimittäneet kahvia vuoron perään epäterveelliseksi ja terveelliseksi. Siksi kahvin terveysvaikutuksista ei oikein ota selvää.

Suurin osa kahvin haitoista johtunee kofeiinista. Kofeiini kyllä piristää, mutta se voi myös aiheuttaa unettomuutta ja hermostuneisuutta. Kahvin haitat ovat kuitenkin Terveyskirjaston mukaan lieviä.

Toisaalta runsas kahvinjuonti on yhdistetty esimerkiksi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin. On myös tutkimusnäyttöä, että säänöllinen kahvinjuonti pienentää maksakirroosin riskiä.

Oli miten oli, kahvin terveyshaitat eivät vaikuta olevan vakavia. Kuulostaa siltä, että kahvilla on enemmän terveyshyötyjä kuin -haittoja. Vai onko se vain kahvinystävän toiveajattelua? Joka tapauksessa aamukahvikupposta ei minun kädestäni helposti pois saa.

Mutta iltaisin minä en kahvia pysty juomaan. Jos juon iltakuuden jälkeen kupillisenkaan, ei uni tule.

Olisipa vain mukavaa, jos voisin nauttia elämän eliksiiriäni illallakin. Se ei kuitenkaan liene unien menettämisen väärti.

Siksi aamukahvi on aina se päivän paras kahvi.