Kolumni

Toimittajalta: Kesäisiä mietteitä vähän kaikesta

-
Kuva: Mikko Halvari

Kesä on saapunut myös Koillismaalle. Tuossa viikonloppuna nimittäin havaitsin, että alkaa olla jo vihreyttä puissa ja nurmikoilla. Toivoa sopii, että ilmat pysyvät suotuisina tästä eteenkin päin, vaikka jo eilisaamuna huomasin ilman hieman viilentyneen viikonlopusta. Oli syytä jo laittaa pitkiä housuja jalkaan.

Suotavaa olisi, että ilmat pysyisivät vastaisuudessakin ainakin sopivan kesäisinä eli plussan puolella, jotta tulevalle marjasadolle ei kävisi huonosti. Takatalvi ei enää tässä vaiheessa alkukesää liiemmin innostaisi. Lumiukkoja ehtii rakennella sitten marraskuussa. Toivottavasti silloin lunta riittää, kun on maailmancuppikin taas Rukalla.

Viime päivinä on ilmanalassa ollut havaittavissa myös aikamoista tuulta. Tuulisissa keleissä on se huono puoli, että eipä sitä tuulten pyöriessä ole oikein asiaa verkonlaskuun. Mäkihypyssäkään tuuliolosuhteet eivät ole aina hyväksi. Tosin näin kesäaikaan se ei ole kovin ajankohtainen ongelma – vaikka toki hypätäänhän sitä kesälläkin.

Toisaalta tuulesta voi olla hyötyä esimerkiksi pyöräillessä. Tosin yleensä on aina vastatuuli johonkin suuntaan poljettaessa. Itse en ole vielä testannut uusia kaupunkipyöriä, että miten ne tuulessa liikkuvat. Saa nähdä tuleeko testattua. Joka tapauksessa ihan hyvä idea moiset pyörät ovat.

Viikonvaihteessa vietettiin jälleen joka vuotiseen tapaan helluntaita. Tämän vuotinen helluntai ei tarjonnut mitään yllätyksiä ja siitä selvittiin säikähdyksellä. Vanhan sanonnan mukaan odotettavissa olisi jonoa juhannukseksi vaan rohkenen epäillä sitäkin. Eipä tuo nyt haittaa, jos ei suurempaa jonoa oven taakse pääse kertymään. Jos vielä sattuu niin, että en ole itse kotona juhannuksena, niin ihan turhanpäiten sitten mahdolliset morsioehdokkaat oven takana päivystävät.

Sitten muutama sana jalkapallosta. Nimittäin Suomen miesten maajoukkue on ollut aivan kelpo vireessä viime aikoina. Lauantaina joukkue kaatoi Ratinan stadionilla Tampereella Bosnia-Hertsegovinan 2-0 ja on varsin hyvissä asetelmissa EM-karsintalohkossaan. Tänä iltana joukkue tavoittelee vierasvoittoa Liechtensteinissa. Toivottavasti Suomen joukkueen otteet pysyvät jatkossakin hyvällä tasolla. Se voisi tietää historiallista paikkaa EM-lopputurnauksessa. Aika näyttää, että miten käy.

Takaisin luontoon. Näin kesällä on mukava nauttia luonnon vehreydestä ja kuunnella lintujen lauluja. Samalla voi vaikka käppäillä metsässä tai kalastaa. Hyvänä päivänä saattaa katiskasta löytyä herkullisia ahvenia. Toki pitää kalastaessa muistaa, että luvat ovat kunnossa.

Luonnosta nauttimiseen on mahdollisuuksia miltei rajattomasti. Täällä Kollismaalla luonto on ainutlaatuinen, joten luonnossa liikkuessa on myös syytä käyttäytyä kunnioittavasti luontoa kohtaan. Tämä olisi syytä muistaa kaikilla tahoilla.

Tässä nyt tällaisia alkukesän mietteitä. Ihan kaikkia asioita en tässä nyt tullut käsitelleeksi, vaikka otsikossa melkein sitä lupailin.