Mainos: Koil­lis­sa­no­mien jou­lu­tar­jous diginä tai pai­net­tu­na itselle tai lah­jak­si. Tilaa tästä.

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kuusamo päi­hit­tää Jy­väs­ky­län ja tähdet ovat suo­tui­sas­sa ase­mas­sa – Pe­kin­gis­tä ys­tä­vä­kau­pun­ki

-
Kuva: Mikko Halvari

Rahakas Kiina nostaa kohinalla geopoliittista asemaansa. Yksi tie valtiolliseen arvoon on ollut urheilu. Kiina satsaa nyt lohikärmeksen voimalla.

Peking järjestää talviolympialaiset vuonna 2022.

Koska monet lajit ovat isännille vielä vähän vieraita, on esimerkiksi toivo mäkihypyssä pantu nyt kungfun taitajien treenaamiseen mäkikotkiksi. Kojonkoski valmentaa. Myös hiihtokeskuksia avataan vaurastuvan kansan viihteeksi kiinalaiseen tapaan; sormi kartalle ja ukot kahtomaan, että olisiko tuosta vuoresta alamäen laskuun.

Nyt Koillismaalla on paikka iskeä kultasuoneen ja ystävystyä kiinalaisten kaupunkien kanssa. Useat Suomen kaupungeista ovat hamunneet jo ystävyyskaupunkeja Kiinasta, Jyväskyläkin kolme.

Kiinalaisten intressejä ystävyyteen on miljoona. Ne alkavat puhtaasta luonnosta, jatkuen puunjalostuksesta Kiinassa perinteisesti arvostettuun yrttien- ja luonnonannin parantavaan maailmaan – ja juuri nyt ajankohtaiseen talviurheiluun.

Miksi Kiina-ystävyyteen tarvitaan jäykältä kuulostavaa virkatoimintaa?

No siksi, että virkamies-virkamiehelle -tyyliin kiinalaiset ovat tottuneet asioimaan. Luotto syntyy, kun lentokentällä luottamushenkilöt ojentavat sopivan lahjan ja sivistystoimenjohtaja lausuu muutaman taitavan sanan mandariinia. Miljardin puhuma mandariini muuten tarkoittaa, merkillisesti, "virkamiestä". Yhteiskuvat otetaan matkaohjelman mukaan.

Varsinainen syy ystävyyskaupungin hankintaan on siinä, että korkeat herrat eivät pääse matkalle noin vain. He tarvitsevat kutsun! Ystäväkaupunki auttaa kirjeellä. Ohjelmaan on hyvä sisällyttää käynti Pölkyllä ja marjametsässä, rohtojen maailmassa. Ruka tarjoaa luksusmajoituksen mallia, josta Jyväskylä jää kauas.

Ken on, onnettomuudekseen, käynyt Matti Nykäsen hyppyrimäen montussa, ymmärtää, että Jyväskylän puitteet ovat nolot ja kääpiömäiset. Jyvässeudun suhteellisesta heikkoudesta kertoo rekisteröityjen yöpymisten määrä. Yksin Kuusamossa on yöpymisiä yli 600 tuhatta, mutta koko Jyväskylän seudulla on liikuttu puolen miljoonan paikkeilla.

On ymmärrettävää, että kymmenen kertaa Kuusamon kokoisella kaupungilla on ollut resursseja pohtia etuja ja sopia jo kolme ystävyyskaupunkia. Samoin Rovaniemi on ollut aktiivinen. Onhan valtio ymmärtänyt perustaa Lapin yliopiston, joka aloitti kansainvälisten suhteiden huippuammattilaisten koulutuksen neljännesvuosisata sitten. Rovaniemen Kiina-buumi näyttää olevan vasta käynnistymässä.

Kuusamon olisi, vaikka yhdessä Taivalkosken ja Posion kanssa, ryhdyttävä kokoamaan ystävyysehdotusta kiinalaisille kaupungeille. Kiinasta kutsulla liikkeelle pääsevät delegaatiot tarkoittavat kontakteja. Pieni virkatyö avaa suurenmoisia mahdollisuuksia metsän jalostuksesta matkailuun.

Kuusamon kaupunki-statuksesta olisi virkaa! Puitteemme kieltävät turhan kursailun.

Helsinki ei ole Pekingin ystäväkaupunki yksinoikeudella, eikä se tiedä mitään talvesta, saati talviurheilusta.

Täydennys kello 9.26: Kuusamolla on jo yksi ystäväkaupunki, Sanya, lämpöisessä Etelä-Kiinassa.