Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Kuusamo tuot­teis­taa jää­hal­lia – Posio ei? – Kuu­sa­mon jää­hal­lis­sa koh­ta­si­vat Suomen ja Ruotsin alle 16-vuo­tiai­den jää­kiek­ko­maa­jouk­kueet. Kaksi ottelua pe­lat­tiin Kuu­sa­mos­sa, ja kolmas ottelu Suo­mus­sal­mel­la

-
Kuva: Mikko Halvari

Posion kunta voisi saada omistamastaan jäähallista lisää käyttötuloja, kun vain joku laittaisi hihat heilumaan ja alkaisi tuotteistamaan ja markkinoimaan hallia jääkiekkoa harrastaville ryhmille, niin kuin Kuusamossa jo tehdään.

Viime viikonvaihteessa Kuusamon jäähallissa kohtasivat Suomen ja Ruotsin alle 16-vuotiaiden jääkiekkomaajoukkueet. Kaksi ottelua pelattiin Kuusamossa, ja kolmas ottelu Suomussalmella, siis kyllä, ja paikkakunnalle on Kuusamosta matkaa 145 kilometriä. Miksi kolmatta ottelua ei tuotu Posiolle, jonne Kuusamosta on matkaa vain 60 kilometriä, ja Posiolla on Suomussalmea reilusti parempi halli ja puitteet?

Soitin Jääkiekkoliiton Pohjoisen alueen aluepäällikkö Matti Anttilalle, jolta sain yksiselitteisen vastauksen kolmannen ottelun viemisestä Suomussalmelle. Anttilan mukaan Suomussalmella ollaan aktiivisia markkinoimaan paikkakunnan jäähallin käyttöä. Kunta yhdessä paikallisen Suomussalmen Palloseuran jääkiekkojaoston kanssa oli yhteydessä liittoon. Suomussalmella käärittiin heti hihat, ja hups, Suomussalmi valittiin Suomi-Ruotsi –juniorimajoukkueiden kohtaamisen kolmannen pelin paikkakunnaksi. Anttilan mukaan Posiolta ei ole oltu liittoon yhteydessä, vaikka ottelun pelaaminen Kuusamossa on ollut kyllä tiedossa jo koko syksyn.

Niinpä, kuka olisi Posiolla se joku, joka ottaisi hallin tuotteistamisen sydämen asiakseen. Jäähallin tuotteistaminen voidaan katsoa matkailutuotteeksi, ja katseet kääntyvät kyllä matkailuyhdistyksen väen puoleen. Hallin käytön lisääminen voisi olla eräänlaista liikuntamatkailua.

Kuusamon Pallo-Karhujen jääkiekon puheenjohtaja Marko Säkkinen sanoi soittaessani myös hänelle, että viikonvaihteen Suomi-Ruotsi –juniorimaaottelu ei jää viimeiseksi Kuusamossa. Säkkisen mukaan on niin seuran kuin kaupungin etu saada jäähallille mahdollisimman paljon käyttöä, talven lisäksi myös kesällä erilaisine tapahtumineen.

Suomen Jääkiekkoliiton arvion mukaan Suomessa on jopa useita satoja harrastajaryhmiä.Yksistään Oulussa ja Oulun ympäristössä on kymmeniä jääkiekon harrastajaporukoita.

Ihan kokonaan käyttämätön Posion jäähalli ei ulkopuolisilta kiekkoporukoilta ole. Hallissa pelataan tänäkin talvena junioreiden kiekkopelejä. Joukkueita vierailee Posion hallissa ympäri Lappia. Juniorijoukkueen mukana tulevat tietystikin huoltojoukot.

Ravitsemusliikkeitä pyörittäviltä yrittäjiltä saamieni tietojen mukaan kiekkojoukkueet käyttävät heidän palveluitaan käymällä esimeriksi pizzalla.

Karu totuus on kyllä se, että Posion keskustan raitti talvella viikonloppuisin olisi melko hiljainen ilman hallilla pelattavia otteluita ja joitakin harrasteturnauksia.

Kuka siis alkaisi myymään ja markkinoimaan Posion hallin käyttöä? Ihan oikeasti jäähallin käyttö pitäisi tuotteistaa, ja pohtia harrastekiekon lisäksi hallin muutakin käyttöä kesäaikana. Jäähalli ja sen lähialue muodostaa liikuntapuiston, joka myös voitaisiin tuotteistaa.