Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Mil­lai­se­na vuosi 2019 näyt­täy­tyi si­nul­le, mitä vuo­des­ta jäi pääl­lim­mäi­se­nä mie­lee­si? Kir­joit­ta­maa­ni ko­lum­niin ot­si­kol­la: "Eikö ole it­se­tun­toa säi­lyt­tää ar­vo­ja", on tässä vielä aivan pakko palata! Lue tästä, mitä sanovat la­ki­mies Timo Hakanen

-
Kuva: Mikko Halvari

Päättymäisillään oleva vuosi 2019 on jäämässä historiaan. Millaisena se näyttäytyi sinulle, mitä vuodesta jäi päällimmäisenä mieleesi, mikä oli hyvää, mikä oli huonoa?

Omassa työssäni toimittajana tietystikin pystyn seuraamaan asioita ikään kuin aitiopaikalta. Kirjoittamistani jutuista päällimmäisenä jäi mieleeni vuoden loppupuolella Posion matkailuun saatu ilouutinen ensi vuonna Livojärven maisemiin rakennettavasta Iglu-lomakohteesta.

Tällä palstalla on myös hyvä mahdollisuus kiittää lukijoita jutuistani, joista olen saanut tasapuolisesti niin ruusuja kuin risujakin! Kaikkein eniten kuluneen vuoden osalta jutuistani lukijoita puhutti Toimittajalta palstalle kirjoittamani kolumni otsikolla: Perinteet murtuvat – myös Koillismaalla? (KS 12.12.2019). Se sai Koillissanomien facebook-sivulla kaikkiaan 102 kommenttia ja se jaettiin seitsemän kertaa.

Tähän kirjoittamaani kolumniin, samoin kuin samaan aiheeseen liittyvään kolumniini otsikolla: Eikö ole itsetuntoa säilyttää arvoja (KS 26.11.2019) on vielä aivan pakko palata.

Lukaisin lakimies Timo Hakasen kirjoittaman, Lappi puhuu –palstalla Lapin Kansassa (19.12.2019) julkaistun artikkelin otsikolla: Voiko koulun joulujuhla kirkossa olla lainvastainen? Hakanen kirjoittaa muun muassa, että: ”kysymys koulun joulujuhlasta ja sen sisällöstä on luonteeltaan enemmän kuin vain juridinen. Keskeistä on, kuinka paljon arvostamme kulttuuriamme ja sen kristillisiä juuria. Apulaisoikeusasiamiehen linjaus edustaa kansallisen historian ja meitä kantaneiden arvojen unohtamista juridista saivartelua kuvaavan juristerian avulla.”

Hakanen kirjoittaa myös, että ”apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen päätös on vastoin eduskunnan perustuslakivaliokunnan 2014 julkaiseman mietinnön linjausta koulun juhlien järjestämistä. Sen mukaan ei ole perustetta poistaa koulun toiminnasta kaikkia uskontoon viittaavia elementtejä, eikä pitkälle viety uskonnollista alkuperää olevien perinteiden välttäminen myöskään edistä uskonnollista suvaitsevaisuutta.”

Lukaisin myös kirjoittamaani aihetta sivuavan Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan Kimmo Ketolan haastattelun otsikolla: Suomi maallistuu, mutta maailma muuttuu yhä uskonnollisemmaksi – Islam kuroo kiinni kristinuskon etumatkaa (Ilta-Sanomat 29.12. 2019).

– Suomessa kirkosta erotaan ahkerasti loppuvuodesta, ja kiistely koulujen joulujuhlien kristillisyydestä on jo pienoinen perinne.Tämä on ainoa osa maailmasta, jossa maallistuminen on selkeä suuntaus ja uskonnottomien osuus lisääntyy. Muualla maailmassa uskonnot voivat varsin hyvin, Ketola sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Kaikesta maailman myllerryksestä huolimatta, hyvää uutta vuotta kaikille! Sopua, rauhaa ja rakkautta, näitä asioita ei koskaan liikaa korosteta muuttuvassa maailmassa.