Kolumni

Toimittajalta: Muistatko vielä Star Wars Kidin tai raivokkaan toimistotyöntekijän? Viraalivideot alkoivat näytön paiskomisella jo vuonna 1997

Kaksi viikkoa sitten laskija Jon Sallisen TikTok -videopalvelussa julkaisema hurja video seitsemän laskijan yhteisvoltista Rukalla on kerännyt massiivisen katselijamäärän sen levittyä ympäri verkon uutissivustoja ja sosiaalista mediaa. Osattiin sitä kuitenkin jo -97.

-
Kuva: Mikko Halvari

Kaksi viikkoa sitten laskija Jon Sallisen TikTok -videopalvelussa julkaisema hurja video seitsemän laskijan yhteisvoltista Rukalla on kerännyt massiivisen katselijamäärän sen levittyä ympäri verkon uutissivustoja ja sosiaalista mediaa. Tämä tarkoittaa vain hyvää sekä laskijoiden että Rukan kannalta: hyvää ja hauskaa näkyvyyttä on miltei mahdotonta ostaa, sillä parhaat videot leviävät itsestään nettikäyttäjien keskuudessa ja vaikutukset voivat tuntua pitkänkin ajan kuluttua.

Katselukertojen määrällä video on niittänyt satoa aivan valtavasti. Mediaseurantayhtiö Meltwater Finland Oy teki videosta statistiikkaa ja luvut ovat hurjia: pelkän TikTokin puolella katselukertoja on melkein Suomen väkiluvun verran, hieman yli viisi miljoonaa. Jos tämä ei ole markkinateko talvisen laskuharrastuksen puolesta niin ei sitten mikään.

Haastavaksi videon seurannasta teki TikTokin sulkeutuneisuus: Meltwaterin Mira Viitasalon mukaan TikTok ei jaa kävijätietojansa kolmansille osapuolille, joten täyttä varmuutta ei saada siitä, kuka on jakanut sisältöä ja mihin. Varmaa kuitenkin on Viitasalonkin mukaan se, että video on suosittu, pirun suosittu.

Sitä, millä tavalla video lähtee leviämään viraalisti, eli räjähdyksenomaisesti verkossa, somessa ja sähköpostilla, ei voi juuri ennakoida, mutta monesti sisällöissä on jotain humoristista tai jopa hieman hullua.

Yksi hullun humoristinen esimerkki on Perikato -elokuvasta tuttu Hitlerin raivokohtaus johtoportaalleen, joka herätti nopeasti netin irvileuat vääntämään omia tekstityksiä milloin mistäkin asiasta Hitlerin suusta päästettäväksi. Nyt jo edesmenneen näyttelijä Bruno Ganzin tulkitsema Hitler on päässyt elokuvan ensi-illan jälkeen raivoamaan milloin politiikasta, milloin ihmissuhteista, milloin taas teknologian ontuvista kehityskukkasista. Uskon, että Hitlerin raivoaminen ei lopu aivan heti.

Vanhoihin kultaisiin aikoihin voi palata myös nettisisällön parissa, onhan verkko ollut aktiivikäytössä jo liki 25 vuotta.

Legendaarisia viraalivideoita vuosien varrelta ovat ”Charlie bit me”, ”The Kitty Dance” sekä oman nuoruuteni ikoniset videoteokset ,  kuten yllä oleva ”Star Wars Kid” ja ”Numa numa”. Will it Blend -videoissa taas murskattiin käyttötavaroita tehosekoittimilla, jonka suoraa jatkoa takavuosien suomalainen hitti Hydraulic Press Channel oli.


Yksi ensimmäisiä viraalivideoita oli vuonna 1997 sähköpostitse leviävä ”badday.mpg” -niminen video, jonka todennäköisesti jokainen meistä netin käyttäjistä on jossain vaiheessa nähnyt.

Videolla näkyy ysärin harmaassa avokonttorissa työskentelevän raitapaitamiehen raivoaminen pöytämikrollensa. Pari paukutusta nyrkillä näppäimistöön, mailaotteella putkinäyttöön ja loppu onkin toimistohuumorin legendaa. Videota on väitetty näytellyksi, mutta suosittelen silti vilkaisemaan sitä vaikka tästä alta.

Meillä on kaikilla joskus tuollaisia päiviä.