Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Oliko Yle-mak­su sit­ten­kään oikea päätös? - Oh­jel­mien laatu oli parempi ennen

-
Kuva: Mikko Halvari

Minulla ei ole tapana kirjoitella tälle palstalle liiemmälti omista asioistani, jotka eivät lukijoita varmaankaan suuremmin kiinnosta. Tällä kertaa teen kuitenkin poikkeuksen.

Vietin elämäni ensimmäisen joulun yksinään, aivan kokeilumielessä. Olinhan jostain lukenut, että vasta silloin ihminen on henkisesti kypsä, kun tuon pystyy tekemään. Tiedä tuosta kypsyydestä, mutta hienosti meni. Kuusamon kauniista luonnosta nauttiminen on etelän ihmisille jotain sellaista, mitä todellakin osaa arvostaa. Aattona illansuussa hautausmaalle kävellessä joulun taika väkisinkin hiipi sielun syvyyksiin. Arvostakaamme koillismaalaiset tätä kaunista kotiseutuamme, missä saamme elää!

Mutta ei niin hyvää, ettei jotain huonoakin. Itselläni ja ymmärtääkseni on ollut se käsitys, että televisiosta tulee jouluisin hyvää ohjelmaa. Nyt kun olisi ollut aikaa katsella niitä "hyviä ohjelmia", niin mitä vielä. Joulurauhan julistus Turusta oli ohjelmista parhaasta päästä. Neljällä-viidellä kanavalla tulee lastenohjelmaa ja Ylen pääkanavalla luonto-ohjelmaa. Minua ainakaan eivät jouluna kiinnosta katsella, miten leijonilla tänä päivänä menee.

Hätäpäissäni sorruin jopa hankkimaan maksullisen Elisa-kanavan, jossa tosin nyt oli kuukauden ilmaistarjous. Taisi olla kuitenkin turha hankinta, sillä en kerta kaikkiaan jaksa katsoa montaa jaksoa samaa sarjaa, kun en ennen halunnut kuunnella äänilevyjäkään. Mitä iloa siitä on, jos tietää, mikä biisi tulee seuraavaksi. Sekä television että radion koukuttavuus perustuu minun mielestä yllätyksellisyyteen.

Myönnän, ettei ongelmani ole tässä maailmassa niitä kaikkein suurimpia. Isommassa kuvassa olen kuitenkin sitä mieltä, että Ylen toiminnasta kannattaa ja pitääkin olla huolissaan. Oliko Yle-maksu sittenkään oikea päätös? Me, jotka edustamme kaupallista mediaa, kilpailemme monopolin kanssa. Se saa veronmaksajilta vuosittain tietyn summan toimintansa pyörittämiseen.

En tiedä, muistanko väärin, mutta tuntuma on, että silloin, kun kerättiin televisio- ja radiolupamaksuja, Yle joutui skarppaamaan ohjelmien laadulla. Nyt raha kilahtaa kassaan automaattisesti veroluontoisella tulolla. Nyt ohjelmien uusintoja jaetaan jokaiselta radiokanavalta televisiosta puhumattakaan. Tänäkin jouluna näytettiin kymmenen vuotta vanhoja joulukonsertteja, joissa ainakin yhdessä esiintyi hiljattain kuollut laulaja.

Ylellä on resursseja ja hyviä toimittajia tekemään laadukkaita ohjelmia. Puuttuko sieltä kunnianhimoa vai onko vika johdossa? Taannoisessa toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttilan haastattelussa hän kertoi Ylen monista palveluista, mitä se Yle-maksua vastaan tarjoaa. Totta kyllä, esimerkiksi Areenan palvelut ovat kattavat ja vanhojen ohjelmien tallentaminen Areenaan on arvokasta työtä. Pitäisikö kuitenkin samanaikaisesti keskittyä kunnianhimoisen ohjelmatuotannon tekemiseen.