Kolumni

Toimittajalta: PeliPakulla e-urheiluturnaus ja oppitunnit virtuaalikäyttäytymisestä suoraan ovelle: "Parasta, mitä Posion pelaavalle nuorisolle on tapahtunut pitkään aikaan"

-
Kuva: Mikko Halvari

Elektroninen urheilu saapuu huomenna Posiolle jos ei nyt rytinällä, niin ainakin neljällä pyörällä. Kyseessä on nimittäin Kaleva Median ja oululaisen Hercules Esports -seuran joukkuepelaamisen mahdollistava pakettiauto PeliPaku, jonka avulla Posion peruskoululla järjestetään viisi vastaan viisi -turnaus suositussa taktisessa taistelupelissä Counter-Strike:Global Offensivessa. Pakettiauto pitää sisällään modernit pelitietokoneet oheislaitteineen. Osallistujat pitävät turnauksen, jossa innokkuus ja taidokkuut punnitaan. Suomeksi: nuoriso pelaa tietokoneilla pelissä kilpaillen.

Tämä on parasta, mitä Posion pelaavalle nuorisolle on tapahtunut pitkään aikaan, väitän minä. Pelaaminen on ennen kaikkea viihdettä ja kilpailuakin, ei hömpänpömppää tai ajanhukkaa. Järjestämällä salonkikelpoisen turnauksen lisäksi kasvatusopetusta on hyvä paketti kasassa ajatellen vähäväkisen kunnan nuorisoa ja nuorisotyötä.

Hercules Esportsin digitaalisen nuorisotyön vastaava Tommi Ranta-Eskola kertoi haastattelussaan, että turnauksen ohella seura kertoo liikunnan, ravinnon ja unen merkityksistä pelaamiseen ja kilpailuun. Ne ovat tärkeitä kilpaurheilijalle, käydään mittelöä sitten tatamilla tai bittikentillä.

Verkkopelaamisessa on sen alusta lähtien ilmennyt toksisuutta, joka ilmenee muiden pelaajien vähättelynä, kiroiluna ja häiritsevänä käytöksenä. Tämä halutaan kitkeä Ranta-Eskolan mukaan pois hyvää esimerkkiä näyttäen.

– Pelaajat ovat toistensa kavereita, Ranta-Eskola kertoi haastattelupuhelussaan.

En olisi iloisemmaksi voinut tulla aiheen tiimoilta tämän kuullessani – nuoret pääsevät osaksi turnausta, jonka opetuksellinen osuus ei vaikuta puulta, päin vastoin. Olen salaa hieman kade.

Olen kirjoittanut aiemmin elektronisen urheilun merkityksestä pienelle kansallemme. Olisi suotavaa ylpeillä niillä yksilöillä ja joukkueilla, jotka niittävät mainetta virtuaalisilla kilpakentillä ympäri maailmaa Suomi Finland -paita päällään. Meiltä nimittäin tulee formulakuskien, juoksijoiden ja jalkapalloilijoiden lisäksi todella kovatasoisia e-urheilijoita.

Kuka tietää vaikka seuraava Counter-Strike-kultamitalisti olisi posiolainen, taivalkoskelainen tai kuusamolainen? Niin, se on täysin mahdollista – ja mielestäni sen eteen kannattaa tehdä töitä.

Osattiin sitä kyllä ennenkin, vaikka tavoitteellinen pelaaminen saatikka e-urheilu olivat vielä kaukana edessäpäin.

Yläaasteelta lähtien kotikunnassani Hämeenkyrössä oli mahdollista jäädä niin sanottuihin atk-kerhoihin. Niitä pidettiin koulun tietokoneluokassa keskiviikkoisin oppituntien päätyttyä. Tämä tarkoitti meille nuorille ainutlaatuista mahdollisuutta pelata verkossa tasaväkisillä, suht tehokkailla tietokoneilla. Jos joku olisi tullut kertomaan meille finninaamaisille takatukille, että parinkymmenen vuoden päästä voitte olla menestyneitä e-urheilijoita, olisimme nauraneet hänet pihalle.

Vai olisiko sittenkin pitänyt valita uransa toisin?