Toi­mit­ta­jal­ta: Sekava ruu­tu­kaa­va ja lois­ta­va työ­yh­tei­sö - työ Koil­lis­sa­no­mis­sa päättyy

-
Kuva: Mikko Halvari

Ensimmäisen kosketukseni Kuusamoon on reilun kymmenen vuoden takaa. Itse Kuusamosta ei jäänyt mitään käsitystä, sillä matka kulki lentoasemalta Rukalle ja sieltä mäkeen. Hotellissa oli hyvä sänky, oivallinen aamupala ja muutenkin ihan kunnollista ruokaa laskujen välillä.

Kaksi vuotta sitten tulin autolla etsimään asuntoa lokakuun lopun pimeydessä ja yövyin legendaarisessa Hotelli Kuusamossa, joka sitten pian lakkautettiinkin. Suhasin vuokra-asuntojen välillä ja mieleeni jäi sekava ruutukaava ja aivan liian pienet katukilvet, joista lumen alta ei saanut mitään selvää. Oli alkamassa mielenkiintoinen pesti Koillissanomien toimituksessa, jossa tänä kahden vuoden aikana ei totisesti ole puuttunut vauhtia eikä haasteita.

Koillissanomissa on kahden vuoden aikana vaihtunut päätoimittaja, omistaja ja osin myös työkaverit, jotka sivumennen sanoen ovat pitkän työelämäni parhaita ikinä. Levikkialueemme on maantieteellisesti iso ja täällä asuu ihmisiä, joihin on ollut ilo tutustua. Olen syntyisin Etelä-Pohjanmaalta, jota pidetään yrittäjyyden mallimaakuntana. Nyt tiedän, että löytyy sitä yrittäjähenkisyyttä Koillismaaltakin. Viimeksi viime viikolla tein juttua husky-yrittäjistä, joilta korona on vienyt 90 prosenttia asiakkaista. Ei tuumaakaan periksi antamisen meininkiä. Koirat hoidetaan, markkinoinnin kohderyhmiä muutetaan ja muokataan sellaisia paketteja, joissa koronan leviämisvaaraa ei ole tai se on ainakin minimaalisen pieni.

Jos vielä palaan synnyinseutuuni Etelä-Pohjanmaalle. Siellä kun ollaan yleisesti sitä mieltä, että juuri he olivat avainasemassa, kun Suomi taisteli venäläisiä vastaan. Järkytykseni oli suuri, kun ensi kertaa astelin Taivalkosken seurakuntatalolle ja näin Isänmaan puolesta -muistotaulun ja hautausmaalla sankarihautojen pitkät rivit. Sama tapahtui Kuusamossa. Olen täällä tajunnut, kuinka suuren panoksen täkäläiset ihmiset ovat antaneet taistelussa Suomen itsenäisyyden puolesta. Täältä lähdettiin ensimmäisinä sotaan ja täältä on lähdetty myös kaksi kertaa evakkoon. Täältä on luovutettu osa kotipitäjää vieraalle vallalle ja evakosta saapujia odotti pelkät kotitalon rauniot.

Näitä tapahtumia on Koillismaalla myös tallennettu ansiokkaasti vapaaehtoisin voimin. Meidän nuorempien olisi syytä tutustua tähän kirjallisuuteen ja muuhun materiaaliin, jotta tajuaisimme asioiden mittasuhteet esimerkiksi tänä korona-aikana. Meillä kaikilla on kuitenkin katto pään päällä ja ruokaa kaapissa.

Matka jatkuu Kuusamosta Savonlinnaan, edelleen työn merkeissä. Maisemat muuttuvat mutta matkailu on edelleen keskeisellä sijalla, kun juttuja kirjoittelen. Kiitän kaikkia niitä ihmisiä ja yhteistyökumppaneita, jotka ovat jaksaneet vastata puhelimeen, kun olen soitellut. Kiitos vielä kerran työkavereille ja päätoimittaja Jenny Halvarille. Omassa elämässäni Kuusamon jakso ei ole ollut niitä helpompia henkilökohtaisen menetyksen vuoksi. Te kaikki olette auttaneet minua elämässä eteenpäin. Ihminen elää yleensä onneaan ymmärtämättä.