Kolumni

Toimittajalta: Sinilevää ei vielä löydy meidän mökkirannastamme, joten siinä uin vielä kun voin – Säästyypä rantaloman ostamiselta

-
Kuva: Mikko Halvari

Lämpimällä kelillä vaikka suoraan työpäivän jälkeen, viileämmällä säällä saunasta. Mikään ei virkistä niin kuin uinti viileässä järvivedessä.

Lapsena tuli pulikoitua luonnonvesissä tunteja päivässä, mutta viimeisten vuosien aikana uintikerrat ovat vähentyneet. Viime kesä tosin oli poikkeus: 28 asteisessa kerrostaloasunnossa en jaksanut aikaa viettää, joten lähes kaikki vapaa-aika meni läheisellä lammella.

Mutta uintikertoja on tällekin kesälle kertynyt yllättävän runsaasti. Tämä johtunee siitä, että vietän koko kesän aivan Kitkajärven tuntumassa.

Puhtaassa järvessä kelpaa uida, eikä esimerkiksi mutapohja häiritse minua. Myös vesikasvit saavat puolestani järvessä olla, elleivät aiheuta ongelmia vesistölle.

Sinilevä on sellainen vieras, jota kukaan ei lähirannalleen halua. Varsinkin kaupunkien yleisillä uimarannoilla huomaa usein merkin, joka kieltää uinnin juuri sinilevän vuoksi.

Sinilevää on toki ollut vesistöissä lähes aina, mutta nykyään se tuntuu olevan yhä suurempi riesa. Sen esiintymiseen vaikuttavat muun muassa lämmin sää ja vesistön ravitsemustilanne.

En ajatellut levää olevan Koillismaalla kovinkaan paljon, mutta kyllä se vaikuttaa harmina täälläkin olevan. Näin kertoo myös Koillissanomissa 10.7.2019 julkaistu juttu, jossa mainitaan, että Koillismaan ensimmäiset levähavainnot tehtiin heinäkuun ensimmäisellä viikolla Kuusamojärven Kirkkolahdessa. Kitkassakaan sinilevä ei ole ennennäkemätön asia.

Meidän mökkirannassamme ei onneksi ainakaan toistaiseksi ole sinilevää näkynyt. Toivottavasti sinilevämäärät eivät tulevina vuosina räjähdä käsiin, sillä mielelläni uisin mökillä kymmenenkin vuoden päästä.

Luonnonvesissäkin uimisessa turvallisuus on kaikista tärkeintä. Uhkarohkea vedessä ei ainakaan saisi olla. Jos ei ole varma, kuinka kauas jaksaa uida, ei liene viisasta lähteä syvässä vedessä sitä koettamaankaan. Rannansuuntaisesti kun menee, ei ainakaan synny vahinkoa.

Hyvä olisi myös muistaa, ettei polskimaan kannata mennä alkoholijuomien nauttimisen jälkeen.

Minä en ole huippu-uimari, joskin pinnalla pysyn aivan hyvin. Vedessä olen omien uimataitojeni suhteen hieman arka, enkä mielelläni lähde pitkäksi ajaksi uimaan alueelle, jossa jalat eivät yllä pohjaan. Ehkäpä se on tervettä itsesuojeluvaistoa.

Säiden lämmetessä viileä järvivesi houkuttelee yhä useampia. Aivan hyvä niin, sillä viileä vesi ainakin vilkastaa verenkiertoa ja kasvattaa kylmänsietokykyä. Jotkut jopa sanovat, että viileässä vedessä uinti auttaa painonhallintaan, koska uimari kuluttaa viileässä paljon energiaa.

Oli miten oli, uidaan nyt kaikki uimataitoiset, kun on hyviä säitäkin eikä sinilevä ole suurissa määrin mökkirannoissa. Ei tarvitse sitten talvella harmitella, kun ei uskaltautunut veteen, ja nyt tekisi niin paljon rannalle mieli. Säästyy ehkä jopa yhden rantaloman ostamiselta.