Kolumni

Toimittajalta: Slaavilainen matkailuvaltti haaskalla kuvauksesta metsästyskauden alkuun – miehet huutaa, koirat haukkuu, kiväärit paukkuu

-
Kuva: Mikko Halvari

80-luvun alussa, näin loppukesästä, pyörin taas kerran Teerirannalla pirtissä vanhojen ukkojen jaloissa. Puhuivat karhun pyynnistä. Haaskalta ampumisen kiellosta ei ollut vielä kauan. Se oli kielletty vuonna 1978.

Silloin vielä kyläiltiin. Karhujutut olivat minusta parhaita.

Haaskalta oli helpompaa, kertoivat. Tehtiin vaikka lavihta puuhun ja elukan roppia alle. Kiväärin kanssa tiedettiin, että metsän kuningas tulisi yöllä.

Sitten ammuttiin karhu.

Kahveja odotellessa sivuttiin haaskalta ampumisen eettistä puolta. Äitini taisi nostaa esiin, että ei ole edes reilua ampua liian helposti karhua. Taivuin samalle kannalle. Se arvostelma on jäänyt päähän. Pyynti saakin olla haaskalta ampumista reilumpaa.

Nyt ovat turistit keksineet, että haluavat mennä kojuihin ottamaan valokuvia, muka villeistä metsän kuninkaista. Tai ei eivät ole sitä itse keksineet. Eihän kukaan turisti tuo tullessaan mukana kojua tai haaskaa.

Turistit on houkuteltu haaskalle.

"Kokeakseen", heidän tulee mennä kuvaamaan lokkien ja varisten seasta syömään tulevia karhuja, niin että lintuja ei näy etsimessä.

Kuvauksessa on paljon samaa, kuin karhujen ampumisessa huvikseen haaskalta. Piippuna vain on objektiivi. Muistikortille yritetään kuvaa. Eihän kontiota edes tarvitse tappaa pois sen nykytyöstä, eli koiranruuan jonottamisesta.

Tänään alkava karhun pyyntikausi on Kuusamossa lyhyt. Kaatolupia on vähemmän ja karhuja löytyy. Vaan kyllä turisti ihmettelee, mitä näkee ajaessaan kohti ruokintapaikkaa.

Ajatuksissa on yöpyä kojulla. Riistakeskuksen arvion mukaan saattaisi olla 20 karhua tulossa.

Turisti ihmettelee, että miksi tie on niin sileäksi lanattu, että näinkö hyvin teistä pidetään täällä huolta?

Syy lanaukseen on kuitenkin se, että lanatulta tieltä näkyy karhun jäljet, kun se on mennyt yli. Koira voidaan laittaa jälkeen.

Koira juoksee sitten kojulle ja aloittaa tosi rähinän. Veren perintö ja koulutus on sitä koko ikänsä valmistanut. Ja tylsistyminen häkissä muun vuoden.

Kuvauskojun pomo soittaa metsästäjille, että hakekaa koira pois!

Saattaa äänikin nousta!

Matkailussa ei ole ollut koskaan parasta todistuskuvan hakeminen jostain Eiffel-tornin tapaisesta. Nousussa on nyt sellainen matkailu, että mennään kokemaan todellista paikalliskulttuuria.

Heitetäänpä nyt etiikat ja karhun kuvan estetiikat mehtään; kysytään mikä auttaisi bisneksiä.

Pyyntikauden avauksestahan olisi matkailutuotteeksi.

Opas ottaisi lisähinnan. Hän voisi kertoa länsituristille, että näin meillä!

"Slaavilaiset erikoispiirteet tulevat tänä iltana esiin: miehet huutavat, koirat haukkuvat ja paska haisee".

Vielä jos, joskus taas, haaskalta ampuminen sallitaan, kuin kuvaus, saadaan otoksia luodeista tapaamassa kontiot koiranruoka-astioillaan. Mikä elämys!