Toi­mit­ta­jal­ta: Su­si­jen­gin pää­val­men­ta­ja puhuu asiaa – Henrik Dettman si­säl­lyt­täi­si liik­ku­mi­sen kou­luar­keen. Hänen mukaan yh­teis­kun­nan tulisi ottaa enemmän vas­tuu­ta lasten liik­ku­mi­ses­ta

-
Kuva: Mikko Halvari

Susijengin eli Suomen koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettman sisällyttäisi liikkumisen kouluarkeen.

Dettmanin mukaan yhteiskunnan tulisi ottaa enemmän vastuuta lasten liikkumisesta.

Urheilumiehenä, urheiluseuraa johtavana sanon, että Dettman puhuu asiaa, olen hänen kanssaan asiasta samaa mieltä.

Päävalmentaja Henrik Dettman luennoi Oulussa viime lauantaina. Dettman sanoo toimittaja Helge Murtovaaran Kalevaan kirjoittamassa jutussa, että hän on huolestunut suomalaisten lasten liikkumattomuudesta. Esimerkkinä hän mainitsee, että 15-vuotiaista tytöistä 94 ja pojista 84 prosenttia liikkuu liian vähän.

– Tämä kertoo siitä, että ei edes luoda mahdollisuuksia liikkumiseen. Tämä on kyllä suomalainen häpeä, koska tässä ei ole ymmärretty liikunnan merkitystä, Dettman sanoo.

Yhteiskunnan tulisi ottaa tässä asiassa Dettmanin mukaan enemmän vastuuta. Se voidaan tehdä esimerkiksi rakentamalla paikallisia malleja siitä, miten arki otetaan haltuun.

– Yksi ratkaisu on se, että liikkuminen sisällytetään kouluarkeen, jotta arkiliikunta ei pelkästään ole vanhempien vastuulla.

Dettman muistuttaa, että tätä tehdään muualla maailmassa, esimerkiksi Islannissa, Yhdysvalloissa ja Turkissa.

Itse olen pettynyt poliitikkoihin, jotka eivät puheistaan huolimatta ole saaneet Suomessa tätä asiaa kuntoon. Jo vuonna 2015 pääministeriksi (2015-2019) noussut Juha Sipilä (kesk.) lupasi tuolloin puolueensa sekä hallitusohjelmassa, että koululiikuntaa peruskouluissa lisätään siten, että sitä olisi tunti päivässä. Lupaukset jäivät sananhelinäksi.

Tämä menee omalta osaltani jo jankuttamiseksi, mutta olen aiemminkin kirjoittanut, että koululiikunta pitäisi laittaa remonttiin. Ihminen on luotu liikkuvaksi. Liikkumattomuus valitettavasti tutkimustenkin valossa kostautuu nuorille itselleen aikuisena.

Uskoisin kuitenkin, että Suomessa poliitikot kyllä tietävät ja tunnustavat Islannin mallin, mutta jostakin syystä kipeästi kaivattuja päätöksiä ei tehdä. Islannissa siis urheiluseurat ovat jo vuosia tehneet tiivistä yhteistyötä koulujen ja päiväkotien kanssa. Koulupäivää on siis sen verran pidennetty, että ammattivalmentajien vetämät tunnin treenit on voitu sisällyttää päivään ilman, että se on yhdeltäkään muulta kouluaineelta pois.

Päättäjillä pitäisi hälytyskellot soida, kun juuri lasten ja nuorten liikkumattomuuden seurauksena varusmiespalvelukseen hakeutuu fyysisesti yhä heikompia vuosikertoja.

Ja myös Puolustusvoimissa pitäisi oikeasti lähteä purkamaan ongelmaa eikä pelkästään hyväksyä kuinka asiat nyt on.

Toivottavasti tämän kolumnin lukevat myös Suomen nykyinen pääministeri Sanna Marin (sdp) sekä opetusministeri Li Andersson (vas.). Teille arvon ministerit vinkiksi, että laittakaa jo lopultakin nämä koululiikunta-asiat kuntoon.