Toi­mit­ta­jal­ta: Ter­veys­met­sä sopisi mai­nios­ti Koil­lis­maal­le – Ja­pa­nis­sa hy­vin­voin­tia li­sää­vää met­sä­te­ra­piaa alet­tiin ke­hit­tää jo 1980-lu­vul­la

-
Kuva: Mikko Halvari

Koillismaalla puhdasta luontoa ja raikasta ilmaa riittää matkailijoiden haju-, näkö -ja makuaistien tyydyttämiseen. Luontoon liittyviä aktiviteettejä on tarjolla pilvin pimein, mutta yksi vielä puuttuu, ja se on: Terveysmetsä.

Tämä uusi aluevaltausaihe tuli mieleeni, kun tutustuin ympäristöpsykologiasta tohtoriksi väitelleen Tytti Pasasen aiheesta julkaisemaan tiedotteeseen. Pasasen väitöskirja tarkastettiin 11. tammikuuta 2020 Tampereen yliopistossa.

Pasanen havaitsi väitöstutkimuksessaan, että luontoympäristöissä liikkumisella on liikunnan tunnettujen hyötyjen lisäksi myönteinen yhteys sekä välittömiin arvioihin liikunnan jälkeisestä olotilasta että pidempikestoiseen hyvinvointiin.

Sisällä tai ulkona muualla kuin luonnossa liikkumisesta ei vastaavia yhteyksiä löytynyt.

Maailmanlaajuisesti terveysmetsä ei ole uusi tai outo käsite. Esimerkiksi Japanissa metsässä rentoutumiselle on jopa oma käsitteensä: shinrin-yoku, forest bathing, eli mennään niin sanotusti metsään uimaan.

Japanissa hyvinvointia lisäävää metsäterapiaa alettiin kehittää jo 1980-luvulla, ja maassa onkin nyt jo viitisenkymmentä virallisesti hyväksyttyä terveysmetsää polkuineen.

Entäpä jos asuu kaupungissa, ja metsäinen maisema on kaukana kotoa. Tähän Tytti Pasanen vastaa, että silloin kannattaa hakea hyvinvointia puistoista. Pasanen sanoo vaikutusten olevan tutkimusten perusteella lähes samanlaiset.

Pasanen toteaa käyvänsä itse metsäkävelyllä viikoittain.

Luonnossa on tilaa ajatella, ja metsässä tulee uusia ideoita mieleen pinnistelemättä.

Pasasen tutkimus on eräällä tavalla jatkumoa jo tehtyihin. Uutena ulottuvuutena ja ideana tuosta väitöstutkimuksesta nousee tosiaan esille tämä Terveysmetsä. Pasasen väitöstutkimuksen mukaan erityisesti stressaantuneet kokevat hyötyvänsä luonnossa ja metsässä

liikkumisesta.

Tämän päivän hektisessä, kiireisessä, nopeatahtisessa työelämässä stressaantuneita ihmisiä kyllä riittää, sen uskallan sanoa. Itsestäni tuntuu jopa pahalta sanoa, että tämä stressaantunut väestö on juuri se kohderyhmä, jolle markkinointia tulisi kohdentaa. Terveysmetsä voisi olla heille lääke toisin, kuin että mieliala- tai särkylääkkeitä popsittaisiin huonoon oloon. Ai että, kuinka hyvin tämä Terveysmetsä-idea sopisikaan vaikkapa Posiolle, josta löytyy ikimetsiä, melu-, ääni- ja valosaasteettomia alueita.

Terveysmetsä olisi siis eräänlainen metsäpolulla ohjattu pieni vaellus, jossa pysähdytään hengittämään syvään, joogaamaan, makoilemaan patjoilla ja seuraamaan esimerkiksi vanhassa metsässä viihtyviä lintuja.

Kun kerran Pasasen tutkimus osoittaa, että säännöllisesti luonnossa liikkuvat voivat mieleltään paremmin, niin eikö tässä olisi yksi vastaus koko ajan kasvaviin sosiaali- ja terveydenhoitomenoihin: Terveyskeskukset ohjaisivat potilaitaan Terveysmetsään.