Kolumni

Toimittajalta: "Toivon totisesti, että hallitus on edelleen kunnianhimoinen työllisyystavoitteessaan" - Lisäksi tarvitaan kuntien, yksityisen sektorin ja työntekijöiden panostusta

-
Kuva: Mikko Halvari

Rinteen hallituksella on edessään sen ensimmäinen budjettiriihi tänään ja huomenna. Valtiovarainministeri Mika Lintilä on ilmoittanut, että keskustalla on kaksi kynnyskysymystä, joista puolue pitää kiinni. Toinen on 75 prosentin työllisyystavoite ja se, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023. Nämä olivat Lintilän mukaan keskustan ehto sille, että se ylipäätään lähti hallitukseen.

Hallitusohjelman kirjaus 75 prosentin työllisyystavoitteesta on siis edelleen yksiselitteinen. Käytännössä tämä merkitsee työllisten määrän vahvistumista vähintään 60 000 henkilöllä vuoden 2023 loppuun mennessä. Tavoite on 30 000 uutta työllistä ensi syksyn budjettiriiheen mennessä ja 30 000 sen jälkeen. Tavoite on kova tässä taloudellisessa tilanteessa.

Vielä alkukesästä 75 prosentin työllisyystavoitteen ohella hallitus uskoi myös talouskasvuun. Rinne puhui, että hallitus pääsee tavoitteisiinsa normaalin talouskasvun puitteissa, minkä hän määritteli 2 prosentin tasolle. Enää kahden prosentin kasvusta kukaan ei puhu halaistua sanaa.

Tuoreimman ennusteen antoi eilen Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla, jonka mukaan hallituksen 75 prosentin työllisyystavoite jää toteutumatta ja ensi vuoden kasvu jää 0,9 prosenttiin. Lintilälle Etlan luvut eivät tulleet yllätyksenä, koska hän sanoi jo reilu kuukausi sitten, että Suomi on menossa tilanteeseen, jossa kasvu alkaa nollalla. Kansainvälisen talouden epävarmuus heijastuu Suomeen. Maailmalla kuohuu.

Kyse ei ole nyt taantumasta, vaan suhdannevaihtelusta. Nyt kuitenkin Etla ja muut talouden ennustajatahot lyövät toinen toistaan pahempia lukuja pöytään. Käytännössä tämä ruokkii itse itseään. Nekin, joilla on varaa kuluttaa, päättävät siirtää auton ostoaan tai vaikkapa lomailuaan kotimaassa. Tämä puolestaan vaikuttaa työllisyyteen myös täällä Koillismaalla.

Toivon totisesti, että hallitus on edelleen kunnianhimoinen työllisyystavoitteessaan. Mikäli näin ei käy, on Suomella edessään rajut säästöt tai lisävelanotto. Nyt alkavissa budjettineuvotteluissa se päättää myös valtion omaisuuden myynnistä 1 miljardilla eurolla. Tästäkään meillä ei ole kovin hyviä kokemuksia, mutta oppimista sen sijaan paljon.

Työllisyyden hoito ei ole kuitenkaan yksin hallituksen asia. Avainasemassa ovat kunnat, yksityinen sektori ja ihmiset, jotka haluavat tehdä töitä. Tarvitaan kaikkien osapuolten yhteistyötä.

Kuusamon kaupunginjohtaja ainakin on toiveikas työllisyyden suhteen. Työttömyysluvut ovat siedettävällä tasolla ja avoimia työpaikkoja on enemmän kuin vuosi sitten. Yksistään Kuusamon kaupungilta on lähivuosina jäämässä eläkkeelle paljon työntekijöitä, joten avoimia työpaikkoja ilmaantuu. Uskoa on oltava eikä hankeen pidä jäädä makaamaan.