Kolumni

Toimittajalta: Toukokuisia ajatuksia

-
Kuva: Mikko Halvari

Toukokuu on taas ilonamme.

Monin tavoin ajateltuna käsillä on yksi vuoden hienoimmista kuukausista. Näin koillismaalaisena ihmisenä ja täällä asuessa sitä voi ihan hyvin kokea toukokuun aikana kaikki mahdolliset vuodenajat. Vielä ei liiemmin ole helle hellinnyt täällä päin maailmaa, vaikka tuolla eteläisemmässä Suomessa sitä oli jo huhtikuun puolella suorastaan kesäiset oltavat. Kävin tuossa taannoin Tampereella ja siellä kyllä tarkeni jo tuolloin huhtikuun puolella ihan kesäisissä vaatteissa. Täällä Koillismaallakin alkaa jo vähitellen pärjätä ilman pitkiä kalsareita, vaikka tätä kirjoittaessani ikkunan takana sataa lunta. Saattaa hyvinkin olla, että vielä tulee lämpimiäkin säitä näillekin nurkille jopa kuluvan kuukauden aikana. Tai sitten ei.

Toukokuuhan alkaa perinteisesti vapun vietolla. Suuremmin en intoutunut vappuna riemuitsemaan. Ylioppilaslakkikin sai olla rauhassa jossain vaatehuoneen nurkassa laatikossa, kun suoritin henkilökohtaista vappumarssiani. Marssini oli lyhyt ja ytimekäs maastohiihtolenkki lähihangilla.

Nyt kuluvan toukokuun aikanahan sitä tapahtuu paljon. Uusi eduskuntakin on aloittanut työnsä ja ilmeisesti kaikille ei löytynyt mieluisaa jakkaraa. No eilen sentään saivat päätettyä istumajärjestyksestä ja perussuomalaiset pääsevät oikeaan laitaan.

Hallitustakin on Suomeen väsätty ja eikähän tässä kohta puoliin sellainenkin saada aikaan. Toivoa sopii, että syntyy hyvä ja toimintakykyinen hallitus.

Toukokuu tuo ihmisten kuulokuviin ja myös visuaalisesti verkkokalvoille myös Euroviisut. Suomeahan edustaa tällä kertaa näyttelijä Ville Virtasen kaimapoika Eurasta eli Darudena tunnettu Ville Virtanen. Saattaa olla, ettei Suomi tänä vuonna voita viisuja, mutta mistäpä tuotakaan koskaan tietää. Tuskin tästä Daruden viisukipaleesta tulee ihan Sandstormin tasoista maailmanlaajuista hittiä.

Yksi toukokuun kohokohta on tietysti jääkiekon MM-kisat, jotka alkavat perjantaina Slovakiassa. Viimeksi, kun Slovakiassa pelattiin maailmanmestaruudesta eli vuonna 2011, niin Suomellahan meni melko mukavasti. Saa nähdä laskeutuuko joukkue tällä kertaa kisojen jälkeen kotimaan kamaralle kultamitalit kaulassa vai kuinkahan käy. Suomen joukkueessahan on tällä kertaa melko paljon ensi kertalaisia, joten tehtävä ei missään nimessä tule olemaan helppo. Siitä on kuitenkin lähdettävä, että voitto mielessä on näihinkin kisoihin suunnattava.

Urheilussa tapahtuu paljon muutakin. Jalkapallossa ratkeaa pian Englannin Valioliigan mestaruus ja Mestarien liigassa ovat finaalijoukkueet selvillä jo tänä iltana. Paikallisella tasolla FC PaKan edustuksen kausi on alkanut ja Kuusamossa päästään lauantaina jälleen näkemään joukkueen otteita kotikentällä.

Toukokuun tapahtumista ei sovi unohtaa sitäkään, että pian eli sunnuntaina on äitienpäivä. Tähän loppuun lähetänkin terveisiä äitille.