Kolumni

Toimittajalta: Vaali luontosuhdettasi, halaa puuta - Tällä viikolla suhdettaan luontoon saa hehkuttaa

-
Kuva: Mikko Halvari

Valkoinen runko, vihreät lehdet ja vasta. Suomalaisten suosikkipuu koivu kuuluu perinteiseen kesänäkymään, jonka useimmat tallentavat muistiinsa talven varalle.

Minulla tuossa näkymässä on koivun paikalla vaahtera. Kesällä tuo tuuhea ja isolehtinen puu on suojan antaja, jonka varjossa voi viipyillä vaikka kirjan kanssa. Vasta syksyllä vaahtera pääsee kunnolla loistoonsa. Tuolloin sen isot lehdet loistavat keltaisen, punaisen ja ruskean väreissä. Lehdet sinnittelevät pitkälle syksyyn asti puussa. Vähitellen ne tippuvat maahan ja muodostavat muhkeaan väripatjan, jonka päälle tekisi mieli heittäytyä. Lehtiä ei hennoisi haravoida pois, vaan niiden antaa loistaa maassa kunnes ne ovat ruskeita ja rapisevia.

Kai sinullakin on jokin suosikkipuu, -metsä tai -viheralue? Tällä viikolla sitä saa kuuluttaa ihan luvan kanssa, sillä nyt vietetään Puunhalausviikkoa, jonka tarkoitus on osoittaa, että arvostamme ympäristöämme niin maalla kuin kaupungissakin. Ihastele siis ympäristöäsi, halaa puuta ja jaa tilanteesta kuva sosiaalisessa mediassa tunnisteella #puunhalausviikko.

Suurin osa ihmisistä varmasti tunnistaa vihreän ympäristön vaikutukset hyvinvointiin ja terveyteen. Suurimmalla osalla ihmisistä on myös aivan takuulla jokin luontoon liittyvä voimaannuttava kokemus.

Yleisesti ajateltuna kokemukset eivät kuitenkaan ole meille enää yhtä arkipäiväisiä kuin ennen, sillä elämäntapamme on vieraannuttanut meidät luonnosta. Luontosuhteemme ei ole yhtä vahva kuin ennen. Se puolestaan on johtanut siihen, että ihmiset voivat henkisesti aiempaa huonommin. Tämä kaikki saattaa kuulostaa Koillismaalla asuvasta kummalliselta, mutta täälläkin on totta se, että nykyajan lasten luontosuhde on aivan erilainen kuin edellisen sukupolven.

Kuntoutusprosessien osana luonto ei ole ollut käytössä pitkään, kun ajatellaan asiaa Green Care -käsitteen kautta. Ensimmäisen kerran Green Care -menetelmistä on nimittäin puhuttu Suomessa 13 vuotta sitten. Toki erilaisia luontoon liittyviä toimintoja on harjoitettu aiemminkin erilaisissa laitoksissa.

Green Care tarkoittaa luontoon tukeutuvaa ammatillista toimintaa, jolla parannetaan ihmisten elämänlaatua. Menetelmiä on monenlaisia eri puolella Suomea, ja on ilahduttava huomata, että sillä saralla luodaan Kuusamossakin uutta. Kuusamossa, Taivalkoskella, Pudasjärvellä ja Rovaniemellä on nimittäin alkanut yhteinen hanke, jossa pilotoidaan valmennusmalli sosiaalisen kuntoutuksen toimijoille. Luonnollisesti-hankkeen päätavoitteena on vahvistaa syrjäytymisvaarassa olevien, pitkäaikaistyöttömien ja päihdekuntoutujien sekä moniongelmaisten perheiden ja eri kulttuurivähemmistöjen perheiden työ- ja toimintakykyä sekä osallisuutta luontolähtöisin menetelmin. Lisäksi tavoitteena on parantaa Green Care -menetelmien käyttöön liittyvää osaamista sosiaalisessa kuntoutuksessa.

Hankkeen puitteissa järjestetään syksyllä ensimmäiset valmennusryhmät.

Green Care -menetelmät sekä parantavat ihmisen elämänlaatua että vahvistavat tämän luontosuhdetta. Vahvan luontosuhteen omaava ihminen yleensä välittää ympäristöstään.

Ja siitähän ei tänä päivänä voi välittää liikaa.