Kolumni

Toimittajalta: Videot katselussa

-
Kuva: Mikko Halvari

Viime aikoina on urheilurintamalla puhuttanut videoiden katselu. Viime sunnuntaina varmaankin monissa kotikatsomoissa ja vaalivalvojaisissakin hätkähdyttiin eduskuntavaalien tuloslaskennan seuraamisen ohessa naisten jääkiekkofinaalin ratkaisuhetkien koittaessa Espoossa. Suomi oli loistavasti rikkonut ensimmäistä kertaa naisten jääkiekon maailmanmestaruuskilpailuissa pohjoisamerikkalaisen rintaman tiputtamalla Kanadan loppuottelussa. Suomalaiset ehtivät jo hetken juhlia maailmanmestaruutta, kun Petra Nieminen laittoi kiekon Yhdysvaltain maaliin, No videotuomari aprikoi tovin aikaa ja lopulta hylkäsi maalin. Maalin hylkäämiselle löytyi erinäisiä perusteita, mutta olihan tuo loppujen lopuksi melko erikoinen ratkaisu. No urheilussa ja elämässä sitä voi sattua kaikenlaista. Hopeamitali on joka tapauksessa hieno saavutus naisleijonilta kaikkien näiden pronssisten vuosien jälkeen.

Tuossa tiistai-iltana katselin italialaisen Juventuksen ja hollantilaisen Ajaxin kamppailua jalkapallon Mestarien liigan välieräpaikasta. Ajaxhan haki Torinosta arvokkaan 2-1-vierasvoiton ja eteni pitkästä aikaa Mestarien liigassa neljän parhaan joukkoon. Tuossakin ottelussa katseltiin useampaa osumaa videolta jalkapalloon kehitetyn VAR ( video assistant referee ) -systeemin avulla. Tämän VAR:n hyviä puolia on se, että epävarmat tilanteet tulevat varmasti tarkistettua. Toisaalta en nyt ole aivan varma, että olivatkohan kaikki maalit, joita tiistai-iltana videoilta katseltiin sellaisia, että ne oli välttämätön tarkistaa videolta. Aikaa ainakin saatiin kulumaan useampi minuutti. No olihan toki joukossa yksi Ajaxin maali, joka lopulta videotarkistuksen jälkeen hylättiin paitsion takia.

Videotarkistus on tullut kai jäädäkseen etenkin palloilulajeihin. Jalkapallon ja jääkiekon lisäksi tilanteita on tarkasteltu videolta ainakin lentopallon arvokisoissa. Teknologia antaa varmasti monenlaisia mahdollisuuksia tilanteiden tarkasteluun ja päätösten tekemiseen. Toisaalta tulee ajatelleeksi sitäkin, että katoaako teknologian myötä lopulta mahdollisuus inhimillisiin virheisiin. Ehkä näin ei kuitenkaan ole, kun kuitenkin loppujen lopuksi sen lopullisen päätöksen tekee ainakin vielä nykyään ihminen. Ihminenhän se lopulta päätti senkin, että Suomen tekemä maali naisten jääkiekon MM-finaalin jatkoajalla hylättiin.

Vielä videoiden katselusta pääsiäiseen, joka tässä alkaa olla käsillä. Eletäänhän nyt jo kiirastorstaita ja osalla on varmasti jo useampi mämmituokkonen nautittuna.

Viime päivinä on ulkona ollut oikein mukava ilma ja hyvä sää taitaa jatkuakin läpi pääsiäisen. Pääsiäisen ajan voi siis käyttää ihan hyvin ulkoiluun. Toki jos sää ei suosi tai ei muuten viihdy raittiissa ulkoilmassa, niin voihan sitä vaikka värkkäillä kotivideoita ja katsella niitä sitten pääsiäisyön pimeydessä. Tai toki voi katsella jonkin toisen tekemää videota ja eläytyä siinä samalla ikään kuin videotuomarin rooliin. Ei muuta kuin hyvää pääsiäistä jokaiselle.