Kolumni

Toimittajalta: Viisi cowboyta ratsastaa ja yksi tömähtää kankaaseen

-
Kuva: Mikko Halvari

Ratsastin neljän kuusamolaisen miehen kanssa. Parin tunnin retki suuntautui lentokentän taakse, vanhoille hiekkamontuille.

Hevonen tempoi suitsia. Nappaili makeita ruohotupsuja. Ajatus liikahti lapsuuden Tex Willereiden miehisistä maisemista reaaliseen; siihen mitä on todella. Lauantain helteessä miesten huomio oli, että helteet tulivat nopeasti.

Ilmastotutkimuksen suunnalta on kuulunut havaintoja polaaripyörteen muutoksista. Korkealla kiitävä karuselli tempoilee. Se saattaa aiheuttaa näitä nopeita lämpenemisiä ja jäähtymisiä.

Lämpötila näytti ennusteissa laskevan jälleen yhtä yllättäen, helle väistyisi kuten oli tullutkin.

Miehet muistelivat kuusikymmenlukua, jolloin kotitilojen viimeiset työhevoset saivat väistyä traktoreiden tieltä. Työhevosilla toki ei missään päin ratsastettu. Mitä nyt koltiaiset, ilman satulaa.

Lämpöjä on tilastoitu melko kattavasti ainakin 170 vuotta. Seitsemäntoista lämpimimmistä kahdeksastatoista vuodesta osuu tämän vuosituhannen puolelle.

Maa-planeettaa lämmittää kasvihuoneilmiö.

Kasvihuoneilmiötä aiheuttavat ihmisen hiilidioksidipäästöt. Pohjoisen merijääpeitteen heijastimien katoaminen ja mahdollisesti vielä katastrofaalisemmat maaperän ja merenpohjan metaanin purkaukset kiihdyttävät ilmiötä.

Netissä leviää professori Jem Bendellin itse julkaisema paperi. Hän kirjoittaa ihmisen sukupuutosta voimakkaan lämpenemisen aiheuttamien sotien, nälän ja sivilisaation romahduksen seurauksena. Hän pitää väistämättömänä, että suuri osa nykyisin asutusta pallosta muuttuu nopeasti asuinkelvottomaksi kuumuuden ja merenpinnan nousun seurauksena. Sotien ja romahduksen hän arvioi sulattavan useitakin reaktoreiden ytimiä maapallon yli neljästäsadasta siviilireaktorista.

Trump ja moni muu kohlo on osoittanut kiinnostusta ydinaseiden käyttöön.

Lentokentän aidan vierusta ratsastettaessa seurasimme ukkospilviä. Ne onneksi purjehtivat ohi iän puolelta.

Hevoset olisivat saattaneet säikkyä ukkosta kokemattomien ratsumiesten alla. Esimerkin saimme, kun yksi kuudesta ratsusta astui muovisen valmisleipäpakkauksen päälle. Kova paukahdus säpsäytti hevosen takajaloilleen. Satulassa istunut ratsumies tömähti pakaroilleen kankaaseen.

Luontokaupungin elinympäristön piloja näkyi. Mättäällä ruostemetallia, ehkäpä hävinneen valloitusarmeijan kamiina, mäen päällä 70-luvun autonromu, notkossa rikollisen kaatopaikka.

Villin lännen tunnelmista puhuttiin. Oli kuin kokisimme osan filmeistä. Olisipa polleaa ratsastaa torille ja heittää suitset puomiin, jollainen tiedetään olevan lännensaluunojen edessä. Puomille ei muuten löytynyt nimitystä sanakirjoista. Suomessa ei ole ollut tarvetta. Eikä toivottavasti tulekaan, jos ei mainion elämysteollisuuden käyttöön. Kiitokset opas Katja Alatalolle.

Vielä tänä keväänä ei tullut istutetuksi tammea, tulevaa aihkia.

Omenapuut näyttävät kasvavan hyvin.