Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Viikon kysymys: Onko mie­les­tä­si oi­keu­tet­tua, että yk­si­tyis­tä mal­min­et­sin­tää ra­hoi­te­taan valtion kas­sas­ta?

Kuvaajalta: Ur­hei­li­ja, edes­ot­ta­muk­sia kat­so­taan poik­keuk­set­ta suu­ren­nus­la­sin läpi – käyt­täy­dy kuten esi­ku­van kuuluu

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Vuo­den­vaih­de on ajan ra­ja­het­ki – Koil­lis­maal­la neljä vuo­de­nai­kaa: ka­las­tus­kau­si, mar­ja­kau­si, meh­tuu­kau­si ja lup­po­ai­ka

Aika on olemassaolon ja tapahtumien jatkuvaa peruuttamatonta etenemistä menneisyydestä tulevaisuuteen nykyhetken kautta, kertoo Wikipedia. Aika tuli mieleen, koska nyt lähestymme ajan rajakohtaa, hetkeä, jolloin vuosi 2018 muuttuu vuodeksi 2019. Vuosi on Maan kiertoliikkeeseen auringon ympäri perustuva yksikkö (noin 365,25 vuorokautta), joka jakautuu kahteentoista kuukauteen.

Meillä Koillismaalla vuosi jakaantuu neljään osaan: talveen, kevääseen, kesään ja syksyyn. Joidenkin mielestä tosin vuosi jakaantuu kalastuskauteen, marjakauteen ja mehtuukauteen, muu on luppoaikaa.

Aika on suhteellinen käsite. Yleisen suhteellisuusteorian mukaan aikaa ei voi esittää muuten kuin aika-avaruuden osana. Tapahtumien välinen etäisyys siis riippuu tapahtumia tarkkailevien havainnoitsijoiden suhteellisesta nopeudesta tapahtumaan nähden. Se avaruudessa käynyt on siis nuorempi kuin maahan jäänyt, jos muistatte. Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria muutti ajan määritelmää enemmän esittämällä kaareutuneen aika-avaruuden käsitteen.

Eristetyssä järjestelmässä ajan kuluessa eteenpäin entropia eli hajaantuminen kasvaa, joten hajoamisen lisääntymisestä voidaan siten päätellä ajan suunta. Pätee esimerkiksi kaikkeen mitä olen hankkinut, autoista tietokoneisiin. Ne pyrkivät hajoamaan sitä enemmän mitä pitempään ne ovat kilvoitelleet ajanjanalla.

Normaalisti ajallisen syy-seuraussuhteen mukaisesti syy on myös aina ennen seurausta. Erikoistapauksen kaikki naimisissa olevat miehet tuntevatkin. Seuraus voi poikkeustapauksissa, ja niitä on usein, olla ennen syytä. Tämä taas ei kuulu mitenkään fysiikan piiriin.

Tosiasiassa aika nopeutuu kun ihminen ikääntyy. Tähän on yksinkertainen peruste: aikaa tulee verrattua jäljellä olevaan elämään ja kun nuorella todennäköinen jäljellä oleva aika on pitempi kuin vanhalla, tuntuu iäkkäämästä aika menevän nopeammin ohitse, koska menetettyä aikaa ei enää saa takaisin. Nuoren milestä taas 50 v on auttamattoman vanha, kun 50 v:n mielestä 20 v on uskomattoman nuori.

Ajan taitekohtiin kuuluu erilaisia rituaaleja, kuten rakettien ampumista taivaalle. Tarkoituksena juhlistaa vuoden vaihtumista. Syy on varsin epärationaalinen, koska todellisuudessa aika ei tiedä vaihtuvansa. Mutta toisaalta, aina on hyviä syitä juhlia, miksipä ei sitten vaikka vuoden vaihtuessa.

Rituaaleihin kuuluu myös vanhojen muistelu. Vuoden vaihtuessa siis menneen vuoden tapahtumien muistelu. Yleisesti muistellaan uutistapahtumia, kuten sotia, presidenttien valtaantuloja, luonnonkatastrofeja jne. Harvemmin omakohtaisia tapahtumia, joista suurimman osan moni varmaan haluaisikin jäävän unohduksen suojaavan harson peittoon. Sinne saattaa myös jäädä tärkeitä, muistettavia asioita, kuten hääpäivä tai vaimon syntymäpäivä. Ne kannattaa muistaa, uskokaa minua.

Tapoihin kuuluu myös arvuutella tulevaa vuotta erilaisten taikakonstien avulla. Uuden vuoden aikana yleisin tapa on ollut tinan valaminen. Tämä pakanallinen tapa on kuitenkin varsin hyvin kitketty, sillä se on vaarallista terveydelle. Tina kuumennettiin ja roiskautettiin veteen, jossa jähmettyneen möykyn varjokuvasta pääteltiin tapahtumia. Usein tulevan ajateltiin sisältävän rahaa, avio-onnea ja suuria kalasaaliita. Tästä voi jo päätellä ennustamisen, erityisesti tulevaisuuden, olevan hyvin epävarmaa.

Paras ajan mittari on almanakka. Ensimmäinen julkaistiin niinkin varhain kuin 1448. Edelleen jotkut ovat pahoillaan siitä, että almanakasta on poistettu terveystiedot ja sääennustukset. Tämän vuodenvaihteen erikoisuus on se, että ensi vuoden ensimmäinen viikko alkaa jo vanhan vuoden puolella.