Kolumni

Toimittajalta:Jylhiä maisemia maailmalle – mäkikisan peruuntuminen on pieni särö Ruka Nordic -viikonlopussa

-
Kuva: Mikko Halvari

Nyt on taas yksi kisaviikonloppu onnistuneesti ohi.

Ruka Nordicista välittyi maailmalle erinomaista kuvaa Kuusamon jyhkeästä ja kauniista talvimaisemasta. Kelpaa siinä Keski-Euroopassakin FIS:n herrojen ja rouvien ihastella, miten ihanat maisemat meillä täällä on. Kyllähän talviurheilukisojen järjestäminen paikassa missä on oikea talvi on erityisen hieno juttu. Kun vertaa Rukan maisemia vaikkapa edellisviikonloppuna Puolan Wislassa järjestettyihin mäkihypyn maailmancupin avauskilpailuihin, niin ei voida puhua samasta asiasta. Puolassa lunta oli vain mäessä. Mäen ulkopuolella lumesta ei ollut tietoakaan.

Kuusamossa sattui tällä kertaa siinä mielessä hyvä tilanne, että lunta oli ainakin riittävästi.

Hyvin menneeseen kisaviikonloppuun tuli tietysti pieni särö, kun sunnuntai-illaksi ohjelmaan merkitty mäkikilpailu jouduttiin perumaan kokonaan. Tuuli kiusasi hyppäämistä sunnuntaina koko päivän ja jo aamulta oli peruttava yhdistetyn mäkiosuus. Yhdistetyssä oli kuitenkin hypätty varakilpailu torstaina, jonka tulokset näin ollen saatiin käyttöön. Mäkihypyssähän moista varakilpailusysteemiä ei ole käytössä.

Rukan ohjelmaan myös ensi vuodelle on merkitty mäkikisat lauantaille ja sunnuntaille. Ohjelman sanelevat tietysti kansainvälinen Hiihtoliitto FIS sekä myös tv-oikeuksien haltijat, joiden suunnitelman mukaan aika pitkälti mennään. Mäkihyppy on Keski-Euroopassa iso laji ja se varmasti sopii hyvin sunnuntai-illan tv-ohjelmakarttaan. Kisajärjestäjien kannalta olisi tietysti suotavampaa, mikäli maailmancupin pisteistä hypättäisiin perjantaina ja lauantaina. Se voisi ehkä tuoda hiukan pelivaraa myös mahdollisten siirtojen suhteen. Nythän Rukalla hyppäämättä jäänyt kisa käydään mahdollisesti keväällä Salpausselän kisojen yhteydessä Lahdessa. Saa nähdä kuinka tässä asiassa käy.

Tiedä sitten onko sunnuntai-ilta välttämättä muutenkaan paras mahdollinen hetki kisaamiselle Rukalla. Todennäköisesti ainakin muualta tulleet kisaturistit ovat jo tuossa vaiheessa luovuttaneet majapaikkansa ja kääntäneet ajoneuvonsa keulan kohti kotitanhuviaan.

Kisoista yleensä jäi varsin hyvä maku, vaikka hieman sai taas ihmetellä norjalaisten alkukauden kuntoa. Iivo Niskasen 15 kilometrin voittoa lukuunottamatta kaikki muut ykkössijat Rukalla menivät Norjaan. Suomalaisten suorituksissa oli positiivisia välähdyksiä. Kärki vaan on varsin kapea. Iivo ja Pärmäkosken Krista ovat maastohiihdosta ehdotonta eliittiä. Yhdistetyn urheilijat epäonnistuivat järjestään mäkiosuuksilla. Mäkihypyssä on vielä paljon tekemistä suomalaisilla. Kytösahon Nikon pistesija tietysti lämmittää mieltä.

Omalta osaltani kisojen saldoksi jäi kaksi kisamakkaraa. Huonoin suoritus vuosiin. Näin joulukuussa pitäneekin kääntää katse kisatorttuihin ja -pipareihin.

Maailmancup-huuma ei lopu tähän. Kumparelaskijat avaavat kauden Rukalla lauantaina.