Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tut­ki­mus: Odot­ta­van äidin kovien ras­vo­jen syön­nil­lä yhteys lapsen li­ha­vuu­teen

Raskausaikana syödyn ravinnon kovat eli tyydyttyneet rasvat ovat yhteydessä lapsen suurentuneeseen rasvaprosenttiin viiden vuoden iässä, selviää HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa.

Tutkimustulosten mukaan loppuraskauden aikana kovaa rasvaa ravinnostaan keskimääräistä enemmän saaneiden äitien lapsilla oli muita lapsia suurempi rasvamassa ja rasvaprosentti.

Tutkimuksessa mukana olleet äidit olivat keskimäärin lihavia eli painoindeksiltään yli 30. Puolella heistä oli raskausdiabetes.

Tiedotteen mukaan uutta on tieto, että rasvamassa ja rasvaprosentti olivat raskausdiabeetikoiden lapsilla sitä suuremmat mitä enemmän omega-3-rasvahappoja äidit saivat alkuraskauden aikana.

Sen sijaan raskausdiabetesta sairastamattomien äitien lapsilla rasvamassa ja rasvaprosentti olivat sitä pienemmät mitä enemmän omega-3-rasvahappoja äidit saivat alkuraskaudessa.

Tutkijatohtori Jelena Meinilä Helsingin yliopiston elintarvike- ja ravitsemustieteenosastolta huomauttaa, ettei tutkimuksesta voi vielä tehdä käytäntöön vietäviä johtopäätöksiä. Hänen mukaansa odottavien äitien on yhä syytä noudattaa suositusten mukaista raskausajan ruokavaliota.

– Omega-3-rasvahappoja ei siis saa jättää pois, sillä ne ovat välttämättömiä sekä sikiön kehitykselle että äidille itselleen, Meinilä sanoo tiedotteessa.