Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tut­ki­mus: Tu­pa­koi­vien syö­pä­po­ti­lai­den kuol­lei­suus on suu­rem­pi kuin sa­vut­to­mien – ­tu­pa­koin­nin lo­pet­ta­mi­nen kan­nat­taa myös diag­noo­sin jälkeen

-
Kuva: Heikki Uusitalo

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien syöpäpotilaiden. Asia käy ilmi Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa selvitettiin tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden välistä yhteyttä. Tyksin syöpäklinikalla tehdyssä tutkimuksessa käytettiin apuna tekoälyohjelmaa.

Tutkimus paljasti, että tupakoinnin jatkaminen on haitallista eritoten keuhkon, pään ja kaulan sekä vatsan ja suoliston syöpien diagnoosien jälkeen. Savuttomuus voi vaikuttaa sairauden kulkuun muun muassa rintasyöpään, eturauhasen tai virtsateiden syöpään, leukemiaan tai ihomelanoomaan sairastuneilla potilailla.

Tutkijat saivat selville, että tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus oli selvästi suurempi kuin tupakoimattomien. Tyks syöpäklinikan erikoislääkäri Eetu Heervän mukaan viiden vuoden kuluttua syöpädiagnoosista tupakointia jatkaneista miehistä vain noin puolet oli yhä elossa. Tupakointia jatkaneista naisista elossa oli 62 prosenttia. Tupakoimattomista potilaista elossa oli jopa 75 prosenttia potilaista.  

Tutkimuksessa kävi ilmi myös se, että syöpädiagnoosin jälkeen tupakoinnin lopettaneet potilaat elivät pidempään kuin ne syöpäpotilaat, jotka jatkoivat tupakointia sairaudesta huolimatta. Tupakoinnin lopettaneet saivat jopa 1,2 vuotta lisää elinaikaa. Tutkijoiden mukaan kannustaminen tupakoinnin lopettamiseen tulisikin olla aina osa syöpäpotilaiden hoitoa.

Tutkimuksessa käytiin läpi liki 30 000 potilasta. Tekoälyohjelma vertaili Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä vuosien 2009–2018 hoidettujen syöpäpotilaiden sairauskertomuksia tietoon siitä, olivatko potilaat tupakoijia. Tekoälyohjelma kykeni määrittelemään tupakoiko potilas ja missä vaiheessa hoitoa hän lopetti tupakoinnin.