Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tilaajille

Työ­ikäi­sil­le tyy­pil­li­nen muis­ti­sai­raus on Poh­jois-Poh­jan­maal­la ylei­sem­pää kuin muualla Eu­roo­pas­sa – tuoreen tut­ki­muk­sen mukaan tautiin sai­ras­tu­taan luultua myö­hem­min

Laaja kansainvälinen tutkimus osoittaa, että otsa-ohimolohkorappeumiin sairastutaan keskimäärin myöhemmin kuin tähän saakka on kuviteltu. Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla tauti on yleisempää kuin muualla Euroopassa.

Otsa-ohimolohkorappeumiin sairastutaan Pohjois-Pohjanmaalla harvemmin kuin Pohjois-Savossa, mutta useammin kuin muualla Euroopassa keskimäärin. Tämä käy ilmi laajasta kansainvälisestä tutkimuksesta, johon osallistui tutkijoita myös Oulun ja Itä-Suomen yliopistoista.

Tutkimuksessa selvisi myös, että keskimääräinen sairastumisikä otsa-ohimolohkorappeumaan on 66 vuotta. Se on huomattavasti korkeampi kuin aiemmin on ajateltu. Otsa-ohimolohkorappeumia on tyypillisesti pidetty erityisesti työikäisten sairautena, mutta uusien tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että ne ovatkin aiemmin luultua yleisempiä myös iäkkäämmillä.

Tutkimuksessa oli mukana 13 eurooppalaista tutkimuskeskusta yhdeksästä maasta. Tutkimustulokset julkaistiin vastikään arvostetussa JAMA Neurology -tiedelehdessä.

Tutkimukseen osallistuneen Oulun yliopiston neurologian erikoislääkärin Johanna Krügerin mukaan tuloksia voi pitää hyvin merkittävinä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ma, ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat, videot ja livelähetykset Päivittäiset uutiset sähköpostiisi