Mainos: Sieltä, missä tunnet elä­vä­si. Tutustu Koil­lis­sa­no­mat Digiin 1 kk 1 €. Tilaa tästä.

Uu­si­vuo­si ai­heut­taa eläi­mil­le pelkoa – ilo­tu­lit­teis­ta kär­si­vät muutkin kuin koirat

Koira on hyvä ulkoiluttaa jo hyvissä ajoin ennen uuden vuoden iltaa ja ilotulitusten alkua.
Koira on hyvä ulkoiluttaa jo hyvissä ajoin ennen uuden vuoden iltaa ja ilotulitusten alkua.
Kuva: Mikko halvari

Uudenvuodenaatto raketteineen ja sähikäisineen on monille koirille ja muille eläimille pelottavaa aikaa. Paukkujen pelko ei välttämättä liity pelkästään koviin ääniin, sillä myös rakettien haju ja välähdykset saavat monet koirat kauhusta sekaisin.

Uusivuosi on monessa eläintaloudessa stressaavaa aikaa. SEY Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto muistuttaa, että ilotulitteita on sallittua ampua vain määrätyllä aikavälillä iltakuudesta yökahteen. Vaikka raketteja on lupa ampua vain kahdeksan tunnin ajan, eivät ihmiset aina noudata sääntöjä. Eläimet kärsivät räjähdyksistä siis luvattoman kauan. Ilotulituksiin ei myöskään pystytä varautumaan parhaalla mahdollisella tavalla, kun niitä saatetaan ampua jo päiviä ennen luvallista aikaa.

Ilotulitteiden vaikutus ulottuu ulkona elävien luonnonvaraisten eläinten lisäksi myös sisätiloihin, talleihin ja navettoihin.

Suuri osa eläimistä kokee räjähteet pelottavina. Ahdistunut eläin ei välttämättä pysty syömään tai nukkumaan.

Eläin myös helposti kieltäytyy ulkoilusta eikä pysty käymään tarpeillaan. Pahimmassa tapauksessa se kärsii jännityksestä useita päiviä.

Eläimet saattavat myös karata peloissaan ja aiheuttaa vaaraa niin itselleen kuin myös vaaratilanteita liikenteessä.

– Uutenavuotena sattuu usein karkaamisia, kun eläimet säikkyvät, kertoo Kuusamon löytöeläinkotia pitävä Hanne Kärnä.

Jos lemmikkieläin pelkää ilotulitusta, sitä ei saa jättää yksin. Pysy itse rauhallisena äläkä missään tapauksessa ole vihainen pelokkaalle eläimelle. Tämä voi vaikeuttaa tilannetta entisestään.

– Tärkeintä on pysyä itse rauhallisena. Eläin vaistoaa ihmisen hermostuneisuuden ja stressin ja voi senkin takia hätääntyä ja reagoida voimakkaammin.

Sisällä kannattaa sulkea ikkunat ja vetää verhot eteen ilotulituksen ajaksi. Voit myös soittaa musiikkia, joka peittää räjähdysten ääniä.

Vaikeissa tapauksissa apu voi löytyä eläinlääkärin määräämällä lääkityksellä. Huolehdi, ettei eläin pääse karkaamaan. Paniikissa eläin voi juosta kauas löytämättä enää takaisin.

Vinkit paukkuaralle lemmikille

Varaudu ajoissa. Ulkoiluta koira hyvissä ajoin ennen iltaa ja ilotulituksen alkua.

Älä jätä paukkuarkaa koiraa yksin kotiin.

Sulje verhot ja pidä valot päällä, mikä hälventää ilotulitteiden kirkkaita leimahduksia.

Laita radio, televisio tai musiikkia soimaan. Taustaääni vaimentaa rakettien ääntä.

Jos kissa tai koira on erityisen paukkuarka ja panikoi useita päiviä, helpotusta voi hakea esimerkiksi apteekista, eläinlääkärin vastaanotolta tai eläinkouluttajalta.

Tärkeintä on, että pysyt itse rauhallisena. Lemmikki aistii hermostuneisuuden.