Toimittajalta: On­nel­li­suus koostuu useista eri pa­li­kois­ta – ei ole väärin unel­moi­da niistä kai­kis­ta

Mainos: Tutustu Koillissanomat Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Vaa­li­ko­nees­ta vah­vis­tus­ta omalle va­lin­nal­le – seu­ra­kun­ta­vaa­lien en­nak­ko­ää­nes­tys vauh­dil­la käyn­tiin

Opiskelijat Ville Toivola (vas.), Kasperi Kataja ja Kaapo Lohilahti pääsivät äänestämään vaaleissa ensimmäistä kertaa.
Opiskelijat Ville Toivola (vas.), Kasperi Kataja ja Kaapo Lohilahti pääsivät äänestämään vaaleissa ensimmäistä kertaa.
Kuva: Mikko Halvari

Moni seurakuntalainen hakee varmistusta äänestämiseensä vaalikoneen avulla. Näin teki myös Kuusamon seurakuntatalon ennakkoäänestyspaikalla tiistaina käynyt Sirkku Nivala.

– Oman ehdokkaan valinta ei ollut aivan helppo päätös. Vaalikone olikin tosi hyvä apu valintaa tehdessä. Muutama ehdokas oli mielessä ja halusin varmistaa tiettyjä asioita ja mielipiteitä ehdokkaiden vaalikoneeseen antamien vastausten perusteella. Haluan löytää omia arvojani vastaavan ehdokkaan, Nivala kertoo.

Vaalikoneella voi testata, miten omat näkemykset sopivat yhteen vaalikoneeseen vastanneiden ehdokkaiden kanssa. Kysymykset käsittelevät ajankohtaisia asioita liittyen luottamushenkilön tehtäviin, arvoihin ja kirkon suuntaan.

Kuusamossa 44 ehdokasta on vastannut vaalikoneen kysymyksiin.

Ennakkoon voi äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Kuusankoskella työskentelevä ja asuva Nivala kokee äänestämisen tärkeäksi.

– Se on vaikuttamisen paikka. Muuttuvassa yhteiskunnassa täytyy olla joku arvo, joka on pysyvä, ja sitä kirkko on.

Seurakuntavaalien ensimmäinen ennakkoäänestyspäivä lähti eilen tiistaina Kuusamossa liikkeelle vilkkaasti.

– Heti aamusta oli mukava pieni ruuhka seurakuntatalon äänestyspaikalla ja lounasaikaan vilkastui toistamiseen. Ensimmäisen päivän tuntuma on, että ihan kivasti ovat ihmiset lähteneet liikkeelle, kertoo Kuusamon evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkoherra Taina Manninen.

Äänestämään lähdettiin kauempaa sivukyliä myöten.

– Mitä ovat kertoneet, niin monet ovat yhdistäneet kaksikin menoa. Ensin äänestämään ja sitten influenssarokotuksille.

Myös Prisman äänestyspaikalla väkeä kävi vilkkaasti.

Seurakuntavaaleissa jo 16-vuotiaalla on äänioikeus. Rippikoulua tai konfirmaatiota ei edellytetä äänestämiseen, kirkon jäsenyys riittää.

Tiistaina oma äänestyspiste pystytettiin myös Kainuun ammattiopiston Kuusamon toimipaikkaan. Äänestämässä käyneille opiskelijoille Ville Toivolalle, Kasperi Katajalle ja Kaapo Lohilahdelle äänestyskerta oli ensimmäinen.

– Siinä mielessä ehdokkaan valinta oli helppo, että äänestin sitä ainoaa listan nimeä, jonka tunsin, Kataja kertoo.

Seurakunnan toiminta on nuorille tuttua lähinnä rippikoulun kautta. Kataja kertoo toimineensa myös isosena.

– Ihan hyvin nuorille on tarjolla toimintaa. On seurakunnan kahvilaa ja muuta iltatoimintaa.

Äänestäminen seurakuntavaaleissa on yksi konkreettinen tapa vaikuttaa oman seurakunnan asioihin. Todennäköisyys saada seurakunnan luottamuselimiin nuoria vaikuttajia kasvaa paitsi hyvän ehdokasasettelun myös nuorten kasvavan äänestysaktiivisuuden myötä.

Kuusamon seurakuntavaaleissa äänioikeutettujen lukumäärä on 10 844, joista 16-17-vuotiaita on 292.

Ehdokkaiden määrä on 59, joista naisia on 28. Valitsijayhdistyksiä on neljä ja valittavien kirkkovaltuutettujen määrä on 27.

Laajapohjaisen listan vaaliteemana on kaikille avoin seurakunta. Mukana on ihmisiä elämän eri alueilta sairaanhoitajista yrittäjiin ja eläkeläisiin.

Keskustalainen seurakuntaväki ehdokaslistalla on 24 ehdokasta. Sitoutumattomana listalla on kolme ehdokasta. Alueellisuus, eli eri kylät on pystytty ottamaan huomioimaan.

Rauhanyhdistyksen Kristillisten perusarvojen puolesta -ehdokaslistalla nimiä on 11. Ehdokkaiksi on lähtenyt myös nuorempaa väkeä.

Perussuomalaiset seurakuntalaiset -listalla on yksi ehdokas.

Äänestysprosentti nousi viime vaaleissa vuonna 2014 30,3 prosenttiin. Vaaliaktiivisuus kipusi reilusti valtakunnallisen keskiarvon yläpuolelle. Alle 18-vuotiaista Kuusamossa äänesti alle kymmenen prosenttia.

Keskustalainen seurakuntaväki oli neljä vuotta sitten Kuusamossa vaalien voittaja. Lista lisäsi edustajiensa määrää kolmella verrattuna edelliseen valtuustoon. Vaalien ääniharava oli nyt jo edesmennyt Jaakko Heikkinen, joka sai 488 ääntä eli lähes 14 prosenttia annetuista äänistä. Koko vaaleissa Kuusamossa annettiin 3 449 ääntä.

Kuusamossa ennakkoon pääsee äänestämään seurakuntatalolla lauantaihin 10. marraskuuta saakka. Käylän rajaseutukirkossa on äänestyspiste huomenna torstaina ja Kuusamon Citymarketissa perjantaina. Varsinaisena vaalipäivänä Kuusamossa äänestetään Pyhän Ristin kirkossa.