Kokeilu: Tekoäly otsikoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

Luonnonsuojelu: Hal­li­tus sopi isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille – Kuu­sa­mos­ta mukana Ki­vi­jär­vi ja Tai­val­kos­kel­ta kolme koh­det­ta

Toimittajalta: Ruka vetää per­hei­tä puo­leen­sa – Tämän ajan ilmiö on myös mo­ni­paik­kai­suus

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Val­ta­osa ki­sa­vie­rais­ta kävi lauan­tai­na: Ensi vuonna kah­dek­san maail­man­cu­pin kil­pai­lua

Rukan hiihtostadionilla oli mukavasti yleisöä viikonlopun kisoissa.
Rukan hiihtostadionilla oli mukavasti yleisöä viikonlopun kisoissa.

Ruka Nordic ylsi tänä vuonna kaikkien aikojen kävijäennätykseensä. Tiedotteen mukaan kolmipäiväisessä tapahtumassa vieraili 20 500 ihmistä.

– Kävijät lasketaan kumulatiivisesti. Siinä on huomioitu päivittäin lipun ostaneet, akkreditoidut, vip-vieraat, oppilaat sekä ennakkolipun hankkineet, Ruka Nordicin pääsihteeri Seppo Linjakumpu kertoo.

Kisapäivistä suosituin oli lauantai. Tuolloin Rukan Hiihtostadionilla vieraili Linjakummun mukaan 9000 ihmistä.

– Prosenteissa se jakautuu niin, että lauantaina kävi 60 prosenttia kisavieraista ja perjantaina sekä sunnuntaina molempina päivinä 20 prosenttia kumpanakin.

Linjakummun mukaan ennakkolipun ostaneiden sekä oppilasvieraiden kohdalla määrä perustuu vielä arviointiin. Oppilaille oli jaettu 3000 lippua. Kisoihin akkreditoitunutta väkeä oli kaikkiaan 2400.

– Näistä toimitsijoita oli 750, median edustajia 400, joukkueissa 800, FIS:n ( Kansainvälinen Hiihtoliitto ) väkeä alle sata ja muita kisavieraita 50-100, Linjakumpu luettelee.

Tämän vuoden kisatapahtumat päättyivät sunnuntai-iltapäivän mäkikisaan. Nordicin historiassa on joskus aiemminkin sunnuntaina hypätty, mutta harvinaista se on ollut. FIS:n vaatimuksesta sunnuntai on nyt tullut mäkihypyn kisapäiväksi, kun viime vuosina maailmancupin mäkihyppypisteistä on Rukalla kisattu perjantaina ja lauantaina.

– Katsojalukujen kannalta lauantai ja sunnuntai ovat FIS:lle tärkeitä kisapäiviä. Sunnuntain mäkikisassa on tietysti se, että jos jotakin sattuisi, niin ei olisi enää mihin kisaa siirtää. Nyt tietysti kaikki meni hyvin, Linjakumpu pohtii.

Ensi vuonna Ruka Nordic käydään 23.-25. marraskuuta. Tämän vuoden kisoissa oli jaossa maailmancupin pisteitä yhteensä 11 osakilpailussa. Vuoden kuluttua määrä putoaa kahdeksaan. Tämä johtuu siitä, ettei ensi vuoden ohjelmassa ole maastohiihdon Ruka Tripleä eikä nyt ensimmäistä kertaa ohjelmassa ollutta yhdistetyn Ruka Touria.

– Sekä maastohiihdon Triple että yhdistetyn Tour vuorottelevat vuorovuosin Lillehammerin kanssa, Linjakumpu kertoo.

Tulevien kisojen suhteen kisajärjestäjät ovat jo tehneet ensimmäisiä pohdintoja. Pohdittavaa riittää esimerkiksi sähköpuolella.

– Sähkön tarve stadionilla on kasvanut koko ajan ja siinä riittää miettimistä, että miten saadaan kapasiteetti riittämään. Myös yleisön palveluita ja tapahtuman markkinointia pitää miettiä.

Ennen seuraavan Nordicia riittää kisaorganisaatiolla vielä hommia edellisen purkutöissä.

– Täällä on vielä kilometritolkulla kaikenlaisia johtoja. Varmaan tämä viikko menee vielä purkuhommissa ja sen jälkeen alkaa paperityöt, Linjakumpu sanoo.