Kokeilu: Tekoäly uutisoi Koil­lis­sa­no­mien jutut tällä vii­kol­la

TOIMITTAJALTA: Len­to­pal­lo­ke­vään rat­kai­su­het­ket lä­hes­ty­vät – Pölkky Kuu­sa­mon vä­him­mäis­ta­voit­tee­na run­ko­sar­jas­sa pitää olla kol­man­nen sijan säi­lyt­tä­mi­nen

Mainos: Tilaa Koillissanomat Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Van­huk­set opet­te­le­vat vi­deo­pu­he­lui­den soit­ta­mis­ta: ”Ei ole tap­le­tin käyttö vaikeaa – pistää suuhun ja vettä pääl­le!”

Takarivissä: Vesa Määttä, Teemu Hanhela ja Eila Tauriainen. Keskellä: Toini Kurvinen, Marja Tornberg, Eila Liikanen, Kerttu Lohilahti, Saara Sulasalmi ja Martta Korhonen. Eturivissä: Tiia Hokkanen ja Ali Palosaari.
Takarivissä: Vesa Määttä, Teemu Hanhela ja Eila Tauriainen. Keskellä: Toini Kurvinen, Marja Tornberg, Eila Liikanen, Kerttu Lohilahti, Saara Sulasalmi ja Martta Korhonen. Eturivissä: Tiia Hokkanen ja Ali Palosaari.
Kuva: Jani Väisänen

Uusi teknologia voi vielä olla vähän outoa iäkkäämmille. Apua asiaan kuitenkin saa, kuten esimerkiksi Kuusamon Porkkapirtin Niittyvillassa, joka on kaupungin yövalvonnallinen yksikkö. Yksikössä on tabletti ja sitä käytetään jo moneen puuhaan hoitohenkilökunnan avustuksella. Juuri nyt asiakkailla ei ole aktiivista videoyhteyttä omaisiin, mutta videoyhteyttä on käytetty videopuheluita mahdollistavan Skype-sovelluksen avulla aiemmin.

– Skype-yhteys on vielä vähän outo monelle, kertoo yksikössä työskentelevä Teemu Hanhela, joka kyllä on ollut videoyhteydessä ystäviinsä.

Niittyvillan Kahvihuoneessa raikuu remakka nauru. Näköpuhelinasiaa käydään porukassa läpi. Ryhmä pui vielä vähän oudon videoyhteyden ottamista kaukaisempiinkin omaisiin. Tabletin käyttöä vierastetaan ja sitten pieni väärinymmärrys aiheuttaa ymmärrettävän vastauksen teknologian käytön suhteen. Onhan laitteella sama nimi kuin luottolääke aspiriinilla: tapletti.

– Ei ole tapletin käyttö vaikeaa – pistää suuhun ja vettä päälle!

Porinassa ilmenee ennen pitkää kuitenkin varovaista kiinnostusta asiaan. Läheisiä kerrotaan asuvan Ruotsissa asti. Videoyhteys saattaisi olla mukava.

– Siskoni on Tampereella, mutta videoyhteyttä ei ole vielä otettu, kertoo Marja Tornberg jatkaen, että siskokaan ei tosin ole atk-asioihin perehtynyt. Yhdessä arvellaan, että nuoremmista onkin tässä suunnitelmiin nousevassa yhteydenotossa Tampereelle varmasti apua.

Hoitaja Tiina Hokkanen kertoo omaisille terveisiä, että muistetaan ottaa Skype-yhteydet puheeksi milloin ollaan yhteydessä Niittyvillaan, että yhteydet saadaan pystyyn. Myös sairaanhoitaja Heli Lusminki painottaa, että apua näin tärkeän yhteyden kanssa avustamiseen löytyy varmasti.

– Niittyvillassa ei enää pärjättäisi ilman tablettia, niin hyödyllinen apuväline tästä on tullut moneen työhön, Lusminki kertoo ja vakuuttaa, että aikaa ja apua löytyy taatusti myös näköpuheluihin.

Hokkanen kutsuu myös kiinnostuneita lukijoita mukaan seuraamaan vanhustyön arkea ja juhlaa Facebookissa suureen suosioon nousseen Kuusamon Vanhustyö -sivun välityksellä.

”Siskoni on Tampereella, mutta videoyhteyttä ole vielä otettu.

Niittyvillan ainoa tablettion kovassa käytössä

Vanhustyö Kuusamossa -ryhmän facebook-sivuja päivitetään

Tuttuja mustavalkoisia elokuvia streemataan Areenasta televisioon

Tabletista on tukea toiminnan järjestämiseen hoitajan kanssa esimerkiksi Sävelsirkku-nimisen apin avulla

Sunnuntaisin käytetään nettikirkkoa

Kinestetiikan työn avuksi otetaan valokuvia