Tuomio: Nis­sin­vaa­ran koulun suun­nit­te­li­ja va­hin­gon­kor­vauk­seen van­has­ta suun­nit­te­lu-ura­kas­taan

Joko luit: Pal­lo-Kar­hu­jen edustus aloit­taa jo pian val­mis­tau­tu­mi­sen ensi kauteen – Kai Puonti jatkaa pää­val­men­ta­ja­na

Toimittajalta: Onko di­gi­ta­li­saa­tio hyvä vai huono asia?

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

”Väy­ry­nen sotki kes­kus­tan kentän” - Sauli Nii­nis­tö yli­voi­mai­nen Po­siol­la

Yrjö Sahanne lisäisi presidentin valtaoikeuksia. Hänen mielestä presidentillä pitäisi olla nykyistä enemmän painoarvoa. Sahanne äänesti Posiolla heti äänestyspaikan avauduttua aamulla kello yhdeksältä. Häntä palvelivat vaalitoimitsijat Sinikka Soudunsaari ja Eero Laine.
Yrjö Sahanne lisäisi presidentin valtaoikeuksia. Hänen mielestä presidentillä pitäisi olla nykyistä enemmän painoarvoa. Sahanne äänesti Posiolla heti äänestyspaikan avauduttua aamulla kello yhdeksältä. Häntä palvelivat vaalitoimitsijat Sinikka Soudunsaari ja Eero Laine.
Kuva: Erkki Ahola

Sauli Niinistö keräsi Posiolla ennakkoääniä ylivoimaisesti eniten. Niinistö sai 802 ääntä. Toiseksi eniten ennakkoääniä sai Matti Vanhanen 255, ja kolmanneksi eniten Paavo Väyrynen 216 ääntä.

 

Posion kunnanhallitusta johtava, keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Olavi Lehtiniemi sanoo Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen sotkeneen keskustan kenttää ja vieneen ääniä puolueen ehdokkaalta Matti Vanhaselta.

– Väyrynen vei aika ison osan keskustan ääniä, sillä keskustapuoluetta kannattavissa on paljon ihmisiä, jotka äänestävät kuitenkin Väyrystä, vaikka puolueelta on omakin ehdokas, Lehtiniemi harmittelee.

– Sinällään vaalin tulos ei ole kovin suuri yllätys, sillä gallupit ennustivat Niinistölle ja Haavistolle kannatuslukuja, jotka sitten heille tulivat jo ennakkoäänien perusteella. Peli on selvä, toista kierrosta ei tarvita, Lehtiniemi sanoi ennakkoäänien tuloksen selvittyä.

– Erikoista näissä vaaleissa on, etteivät puolueet päässeet omien puolueidensa kannatuslukuihin, Lehtiniemi toteaa.

 

Ryhmä 2008:n Antti Hämeenniemi sanoo tuloksen heijastelevan ihmisten tyytymättömyyttä poliittisiin liikkeisiin. Selkeimmin se Hämeenniemen mukaan näkyy keskustapuoleen kannatuksessa, jossa Matti Vanhanen jäi kauaksi puolueen kannatusluvuista.

– Puoluekartta ei pitänyt kutiansa ollenkaan.

– Jos Sauli Niinistö saa Posiolla 802 ennakkoääntä, niin kyllähän se jostakin tyytymättömyydestä kertoo keskustalaisessa kunnassa.

– Kyllähän tämä on selvä peli, ja toista kierrosta ei tarvita, Hämeenniemi sanoi ennakkoäänten tuloksen selvittyä.

 

Perussuomalaisten Paavo Mursu puolestaan toivoi, että toinen kierros olisi tullut, vaikka gallupit ennakkoon kertoivatkin Sauli Niinistön ylivoimasta.

– Toisaalta on pakko sanoa, että koko ehdokasporukassa ei ollut Sauli Niinistön haastajaa. Hän on niin ylivoimainen ja kansan suosiossa, Mursu sanoo.

Oman puolueensa osalta Mursu sanoo vaalin vieneen puolueen profiilia eteenpäin, vaikka lopulta puolueen ehdokkaasta Laura Huhtasaaresta ei ollut Niinistön haastajaksi.

 

Sosiaalidemokraattien Sari Honkasta emme tavoittaneet sunnuntai-iltana vaalien tulosta kommentoimaan.

”Erikoista näissä vaaleissa on, etteivät puolueet päässeet omien puolueidensa kannatuslukuihin.