Joko luit: Hir­vi­kan­ta näyttää kään­ty­neen kasvuun

Viikon visa: Joko ko­kei­lit miten hyvin tunnet Kuu­sa­mon Erä-Vei­kot?

Toimittajalta: Läheltä piti -ti­lan­ne säi­käyt­ti

Mainos: Koillissanomat Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Tilaajille

Viime syksynä löytyi sieni, jota ei ole ennen Suo­mes­sa nähty män­ty­tu­ho­jen yh­te­des­sä – nyt Luon­non­va­ra­kes­kus kutsuu kan­sa­lai­sia apuun le­vin­nei­syy­den mää­rit­tä­mi­sek­si

Luonnonvarakeskus (Luke) käynnistää hankkeen mäntyjen tuhoa aiheuttavan etelänversosurman levinneisyyden määrittämiseksi. Etelänversosurmaa aiheuttaa havuparikas-sieni, jota ei ole ennen viime syksyn havaintoja löytynyt koskaan Suomesta mäntyjen tuhojen yhteydestä.

– Elokuussa 2021 männyntaimien vuosikasvaimissa havaittiin huomattavaa tuhoa useassa Etelä-Suomen kohteessa. Tuho on varmistunut etelänversosurmaksi, jonka aiheuttaa havuparikas-sieni. Sienen alkuperä on tuntematon, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkija Eeva Terhonen tiedotteessa.

Havuparikas etenee uusimmasta vuosikasvaimesta vanhempaan tappaen nilaa kuoren alla. Tällöin neulaset ruskettuvat tyveltä alkaen. Syksyllä neulasiin muodostuu kuromaitiöitä.
Havuparikas etenee uusimmasta vuosikasvaimesta vanhempaan tappaen nilaa kuoren alla.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ma, ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat, videot ja livelähetykset Päivittäiset uutiset sähköpostiisi