Harri Lämsä on Koil­lis­maan Osuus­kau­pan uusi toi­mi­tus­joh­ta­ja – Uusi johtaja aloit­taa teh­tä­väs­sään maa­lis­kuus­sa

Lue tietopaketti: Mitä ää­nes­tä­jän olisi hyvä tietää alue­vaa­leis­ta? Ko­ko­sim­me ky­sy­myk­set ja vas­tauk­set

Osallistu lukijaäänestykseen: Valitse Koil­lis­sa­no­mien paras kansi vuo­del­ta 2021

Viisi kiloa pe­ru­noi­ta eurolla – Maa­ta­lous­tuot­ta­jien mie­len­il­mai­sus­sa myydään ruokaa tuot­ta­ja­hin­noin

Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliitto MTK ja suomenruotsalaisia viljelijöitä edustava SLC järjestävät keskiviikkona 17. marraskuuta mielenilmauksen 12 paikkakunnalla.

Tempauksen teema on "Miksi se, joka tekee eniten, saa vähiten?"

Lannoitteiden, rehujen, sähkön, polttonesteiden, koneiden ja rakennustarvikkeiden hinnat ovat kuluneen vuoden aikana nousseet nopeasti, mutta viljelijöiden tuotteistaan saama hinta ei kuitenkaan ole noussut, järjestöt toteavat yhteisessä tiedotteessaan.

"Viljelijän osuus oluen hinnasta on 0,04€/litra, kun sen kuluttajahinta on 3,48€/litra."
MTK/SLC

Järjestöt toteavat haluavansa havainnollistaa tuottajien talouskriisiä myymällä päätapahtumassa Helsingin Narinkkatorilla lihakeittoa 40 sentin tuottajahinnalla ja vegaanista hernekeittoa 10 sentillä.

Ämpärillisen perunoita – viiden kilon verran – saa eurolla. Vähittäiskaupassa MTK:n mukaan eurolla saa perunoita kilon. Myytävät tuotteet ja ruoka-annokset vaihtelevat paikkakunnittain, mutta periaate on sama: hintana on tuottajahinta.

Tilaisuuksissa, joista pohjoisimmat järjestetään Kokkolassa ja Iisalmella, on paikalla tuottajia keskustelemassa yleisön kanssa tilanteestaan. Tukeaan voi osoittaa allekirjoittamalla adressin suomalaisen ruuantuotannon puolesta.

MTK:n tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista haluaisi suomalaisen ruuantuottajan saavan nykyistä suuremman osuuden myymästään tuotannosta.

Kysely osoitti myös, että enin osa suomalaisista voisi maksaa ruuastaan enemmän, jos hintojen korottaminen kanavoituisi viljelijälle.